Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου πριν τη θερινή ανάπαυλα της Βουλής και ορίζοντα την διεξαγωγή της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.

Παράταση και μετά τον Ιούλιο, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, παίρνουν το «καλάθι του νοικοκυριού», η καταβολή του επιδόματος ακρίβειας (market pass) στους ευάλωτους και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των σούπερ μάρκετ, σε μία προσπάθεια να στηθούν αναχώματα στις καλπάζουσες ανατιμήσεις στα τρόφιμα.Στο πλαίσιο αυτό, στις διατάξεις του νομοσχεδίου θα περικλείονται όλες οι δεσμεύσεις και προγραμματικές εξαγγελίες της ΝΔ στο φορολογικό πεδίο μέχρι το 2027.

Υπό την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση, σχεδιάζεται η σταδιακή κατάργηση του εφιάλτη που ακούει στο όνομα «τέλος επιτηδεύματος», για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση η μείωση θα ξεκινήσει το 2025 κατά 20%, θα συνεχιστεί κατά 30% το 2026 μέχρι την πλήρη κατάργηση το 2027.

Το τέλος επιτηδεύματος κυμαίνεται από 400 έως και 1.000 ευρώ και επιβάλλεται στους φορολογούμενους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.Καταλογίζεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης ανεξάρτητα από το εάν οι επιχειρήσεις είχαν το περασμένο έτος κέρδη ή ζημιές, ενώ ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιβάλλεται ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν κόψει ούτε μια απόδειξη, αλλά φαίνονται στην Εφορία ότι είναι ενεργοί.

Από το νέο έτος σχεδιάζεται να εφαρμοστεί η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Πρακτικά, με την αύξηση αυτή το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί σε:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ