Το φετινό καλοκαίρι δεν μας έχει δώσει ακόμη μεγάλες θερμοκρασίες ή κάποιο κύμα καύσωνα, ωστόσο κάποια στοιχεία φαίνεται να κάνουν λόγο για ένα «εντονότερο θερμό κύμα» από τα μέσα κυρίως της επόμενης εβδομάδας, όπως ανέφερε σε χθεσινή του ανάρτηση ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου. Στο θέμα αναφέρθηκε στη σημερινή του πρόγνωση στο Open και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

«Έχει ήδη αρχίσει και αναπαράγεται έντονα για ένα κύμα καύσωνα μέσα στην άλλη εβδομάδα. Καλό είναι να γνωρίζει ο κόσμος ότι όταν μιλάμε για καύσωνα δεν αναφερόμαστε μόνο στη θερμοκρασία τη μέγιστη της ημέρας – μπορεί να φτάσει 38 και 38 βαθμούς για ένα δύο 24ωρα. Θα πρέπει να έχει σχετική διάρκεια όλο το κύμα και το βράδυ ο υδράργυρος να μην πέφτει κάτω από τους 30 ή 29 βαθμούς Κελσίου.
Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουμε τέτοια στοιχεία. Όταν όμως έχουμε αυτές τις συνθήκες τότε μπορούμε να μιλήσουμε για καύσωνα και όταν η διάρκεια ξεπερνά τις 72 ώρες ή και 96 ώρες γιατί ο καύσωνας λειτουργεί αθροιστικά. Δεν χρειάζεται ο κόσμος να πανικοβάλλεται γιατί μέχρι τώρα μιλούσαμε για τις αστάθειες και πάμε στο άλλο άκρο με τον καύσωνα. Δεν νομίζω ότι είμαστε σε τόσο επικίνδυνες καταστάσεις. Μεγαλύτερη βαρύτητα θα πρέπει να δώσουμε στον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς για τις επόμενες ημέρες γιατί ενισχύονται και οι άνεμοι», τόνισε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Κύριο χαρακτηριστικό της άλλης εβδομάδας θα είναι οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες προς τα δυτικά τμήματα και τους βοριάδες στο Αιγαίο και «θα δούμε αν θα ανέβει η θερμοκρασία προς τα μέσα της εβδομάδας και αν τελικά θα μπορέσει να χαρακτηριστεί αυτό το νέο θερμό κύμα σαν καύσωνας ή όχι».

Για τον καιρό σήμερα, τόνισε ότι ενώ η μέρα ξεκινά με ήπιες καιρικές συνθήκες, αν εξαιρέσουμε το βορειοδυτικό Αιγαίο, προς το απόγευμα θα δούμε μπόρες και καταιγίδες να αναπτύσσονται κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ