Οι εκπρόσωποι του κλάδου της οργανωμένης εστίασης αναμένεται να έχουν σήμερα Τετάρτη, νέα τηλεδιάσκεψη, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, διεκδικώντας επέκταση των μέτρων προστασίας και εξίσωση αυτών με τα μέτρα που αποφασίσθηκαν και «τρέχουν» για τον τουριστικό κλάδο.

Όπως επισημαίνουν σε δηλώσεις τους παράγοντες της αγοράς «από αρχές Ιουλίου ο κλάδος βρίσκεται σε κενό μέτρων στήριξης με μοναδική εξαίρεση το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο όμως δεν καλύπτει τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης».

Παράλληλα η κίνηση στη συγκεκριμένη αγορά είναι δυσοίωνη καθώς τον έως τα τέλη Μαΐου η μείωση μεσοσταθμικά του τζίρου στις επιχειρήσεις του κλάδου άγγιξε το 70%, ενώ ο Ιούνιος έχει μια μικρή αύξηση αλλά ο τζίρος υπολείπεται σημαντικά στις περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους top τουριστικούς προορισμούς όπως π.χ. η Σαντορίνη ο τζίρος υπολείπεται κατά 70% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν. Μεσοσταθμικά η πτώση κυμαίνεται στο σύνολο της αγοράς στο 20-30% και αυτό γιατί υπάρχουν περιοχές, όπως η παραλιακή ζώνη της Αττικής όπου η κατάσταση δείχνει να έχει εξομαλυνθεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα εστιατόρια ενώ καλύτερη είναι η εικόνα σε όσους παρέχουν take away και delivery».

Εφόσον η πτώση του τζίρου φτάσει το 3 στο σύνολο της φετινής χρονιάς, τότε οι απώλειες σε τζίρο θα αγγίξουν τα 1,8 δισ. ευρώ την ώρα που σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, πέρυσι οι 82.408 επιχειρήσεις του κλάδου παρήγαγαν τζίρο 6,059 δισ. ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει, σε λουκέτο 1 στα 4 καφέ – εστιατόρια, δηλαδή θα κλείσουν 20.000 καταστήματα, εξωθώντας τους εργαζόμενους τους στην ανεργία.Τι ζητούν οι εκπρόσωποι του κλάδου
Οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης θα ζητήσουν σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών αντίστοιχη αντιμετώπιση και μέτρα προστασίας με αυτά που έχουν ληφθεί για τον κλάδο του τουρισμού.

Μεταξύ αυτών

δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας μέρους των εργαζομένων,
επιδοτήσεις των ενοικίων, που αποτελούν βασικό μέρος του κόστους λειτουργίας,
επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ και πέραν της 31ης Οκτωβρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ