Την επιτακτική ανάγκη ενός οργανωμένου σχεδίου ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού, υπογραμμίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης του 2023 «Προφίλ & Ικανοποίηση Τουριστών – Απόδοση Ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης».

Με βάση τα στοιχεία της μελέτης, η πόλη έλαβε το χαμηλότερο βαθμό (7,8) των τελευταίων χρόνων από τους τουρίστες της.

Παρ’ όλα αυτά, 9 στους 10 τουρίστες δήλωσαν πως θα την επισκεφθούν ξανά και θα την πρότειναν σε φίλους.

Που απογοήτευσε η Θεσσαλονίκη τους τουρίστες
Πιο συγκεκριμένα, τον χαμηλότερο βαθμό, έβαλαν οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης στη δημόσια καθαριότητα, που οριακά πέρασε τη… βάση, καθώς έλαβε μόλις 5,4, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Managing Consultant της GBR Consulting για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) και έγινε σε δείγμα 1.450 ατόμων την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2023- Ιανουάριου 2024.
Στην έρευνα αποτυπώνεται η βαθμολογία της πόλης από τους τουρίστες από το 2015 έως και το 2023, ενώ την παρουσίασε σε σημερινή εκδήλωση ο mananging consultant της GBR Consulting, Stefen Merkenhof.
Το 2023 υπήρξε η πρώτη χρονιά μετά την πανδημία, που η Θεσσαλονίκη κινήθηκε τουριστικά σε ικανοποιητικά επίπεδα, αφού η καθημερινότητα επανήλθε σε πλήρως φυσιολογικούς ρυθμούς, επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΞΘ, Ανδρέας Μανδρίνος, σημειώνοντας ωστόσο ότι στις ερωτήσεις της έρευνας εάν οι επισκέπτες της θα σύστηναν τη Θεσσαλονίκη σε άλλους και εάν επιθυμούν να την επισκεφθούν ξανά, τα ποσοστά 92% και 91% αντίστοιχα, ήταν τα χαμηλότερα των τελευταίων ετών.

Επίσης, όπως είπε, το 2023 ήταν η χρονιά κατά την οποία η Θεσσαλονίκη αξιολογήθηκε συνολικά με το χαμηλότερο βαθμό (7,8) των τελευταίων ετών.Δυστυχώς τα «μελανά» σημεία της πόλης όχι μόνον παρέμειναν ακριβώς τα ίδια αλλά και έλαβαν τη χαμηλότερη αξιολόγηση της περιόδου 2015-2023. Συγκεκριμένα οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια αξιολογήθηκαν με 5,7 η δημόσια καθαριότητα με 5,4, η ηχορύπανση και ατμοσφαιρική ρύπανση με 6,2 και 6,3 αντίστροφα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς με 5,6 και τα πάρκα – πράσινο με 6,1.
Αναφορικά με την αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο κ. Merkenhof επισήμανε ότι παραμένει σε μεγάλο βαθμό χωρίς κανονισμούς και επηρεάζει την τοπική κοινωνία. Τόνισε δε ότι έφτασε τις 3.600 μονάδες στο δήμο Θεσσαλονίκης, όταν τα δωμάτια ξενοδοχείων ανέρχονται σε 4.800.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ