Το μεγάλο «αγκάθι» για την ελληνική οικονομία παραμένει η ανεργία, καθώς παρά τα αρκετά «όπλα» που βγάζει τακτικά από τη φαρέτρα της η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης τα ποσοστά παραμένουν διψήφια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο μήνα του έτους η ανεργία διαμορφώθηκε στο 10,4%, καταγράφοντας, φυσικά, μείωση 0,9% συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2023 (11,3%).

Την ίδια στιγμή, όμως, ο ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το 2024 η ανεργία θα κινηθεί πάνω από το όριο του 10% και πλησίον της περιοχής του 10,3%.

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται, ωστόσο, πως αναμένεται μικρή περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας το 2024, με εμφανή ωστόσο σημάδια επιβράδυνσης της θετικής τάσης.

Το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι τα περιθώρια περαιτέρω μείωσης της κυκλικής ανεργίας στενεύουν, ενώ πρόκληση αποτελεί η μείωση της διαρθρωτικής ανεργίας και η αύξηση της συμμετοχής στην εργασία.

«Καθώς η χώρα προσεγγίζει μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας, οποιεσδήποτε μειώσεις κατά τα επόμενα τρίμηνα ή έτη θα είναι αναπόφευκτα βραδύτερες. Παράλληλα με τη μείωση της κυκλικής ανεργίας, προτεραιότητα τίθεται στην αντιμετώπιση της εναπομένουσας διαρθρωτικής ανεργίας και της ανεργίας τριβής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ