Μια πρόχειρη αναζήτηση στο Διαδίκτυο αποτυπώνει χαρακτηριστικά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας. Δεκάδες ζευγάρια αναρτούν αγγελίες, ψάχνουν με κάθε τρόπο παρένθετες μητέρες για να αποκτήσουν το δικό τους παιδί. Κάποιες φορές παίρνουν απαντήσεις. Συχνότερα δεν παίρνουν. Και οι συμφωνίες που ολοκληρώνονται σε αυτό το φόντο (οικονομικές ή άλλες) δεν είναι δυνατόν να αποτυπωθούν πλήρως.
Τι προηγήθηκε; Η παρένθετη μητρότητα (μεταφορά γονιμοποιημένων ωαρίων, συχνά της βιολογικής μητέρας, στο σώμα άλλης γυναίκας που κυοφορεί και γεννά το παιδί) θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το 2002 με έναν νόμο που θεωρείται από τους πλέον φιλελεύθερους στην Ευρώπη, ενώ πέρυσι αναπροσαρμόστηκαν κάποια σημεία του (ηλικία και ποσό αποζημίωσης) με απόφαση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
20.000 ευρώ η νόμιμη αποζημίωση
Η διαδικασία είναι απλή. Εφόσον υπάρχουν οι (απαραίτητοι) ιατρικοί λόγοι, αυτοί αποτυπώνονται σε βεβαίωση του υπεύθυνου γιατρού. Οταν βρεθεί παρένθετη μητέρα (αυτό πρέπει να γίνει από τους βιολογικούς γονείς, απαγορεύεται δηλαδή διαμεσολάβηση οποιουδήποτε, ακόμα και του γιατρού), εξετάζεται ιατρικά και βεβαιώνεται εάν πληροί τις προϋποθέσεις. Στη συνέχεια κατατίθεται σχετικό αίτημα στο Πρωτοδικείο. Με απόφασή του το δικαστήριο επιτρέπει ή όχι στο ζευγάρι, στους βιολογικούς γονείς δηλαδή, να προχωρήσει η διαδικασία της παρένθετης κυοφορίας.
«Εν συνεχεία», εξηγεί ο γυναικολόγος, ειδικός στην Ιατρική της Αναπαραγωγής Μηνάς Μαστρομηνάς, «μόλις γεννηθεί το παιδί, με βάση τη δικαστική απόφαση, δηλώνεται απευθείας στους βιολογικούς γονείς».
Ο νόμος καθορίζει σαφώς την αποζημίωση της παρένθετης: 20.000 ευρώ (10.000 για απουσία από την εργασία και 10.000 για τη βιολογική καταπόνηση). Αν πρόκειται για κύηση διδύμων, το ποσό είναι 25.000.
Τυπικά, δηλώνουν οι αρμόδιοι, το κόστος όλης της διαδικασίας είναι περίπου όσο και το κόστος μια εξωσωματικής γονιμοποίησης (περίπου 3.000 ευρώ), συν την αποζημίωση της παρένθετης μητέρας και το κόστος της γέννας.