«Είναι η αρχή ενός ευρύτερου σχεδιασμού. Απεγκλωβίζουμε πολλές κατηγορίες συνταξιούχων που ταλαιπωρούνται για μήνες ή χρόνια», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην παρουσίαση του προγράμματος ψηφιακής απονομής συντάξεων «ΑΤΛΑΣ», στο υπουργείο Εργασίας. Τόνισε ότι το πρόβλημα με τις συντάξεις είναι μεγάλο και διαχρονικό.

«Έπρεπε από κάπου να ξεκινήσουμε. Αυτό είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Το 1/3 των συντάξεων από σήμερα θα εκδίδεται αμέσως και ηλεκτρονικά», συμπλήρωσε.«Είναι η αρχή του τέλους της ταλαιπωρίας των συνταξιούχων και μια καλή, πρακτική απόδειξη πως η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη», υπογράμμισε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το πρόγραμμα ξεκινά με τις αιτήσεις για συντάξεις γήρατος αγροτών και μεταβίβασης λόγω θανάτου, εντός του έτους θα επεκταθεί στις συντάξεις αναπηρίας και γήρατος υγειονομικών, μέσα στο 2021 θα εκδίδονται ψηφιακά και οι συντάξεις μισθωτών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως π.χ. των μηχανικών και μέχρι το τέλος του προγράμματος θα έχουν ενσωματωθεί και οι υπόλοιπες κατηγορίες, όπως οι συντάξεις ελευθέρων επαγγελματιών, νομικών, δημοσιογράφων κ.λπ«Το σύστημα ΑΤΛΑΣ καταργεί ουσιαστικά τις ουρές για κατάθεση των 9 δικαιολογητικών που χρειάζονται σήμερα. Παίρνει στους δικούς του ώμους το βάρος τη γραφειοκρατίας, που μέχρι σήμερα λύγιζε τις πλάτες των πολιτών. Όλα τα στάδια της διαδικασίας θα γίνονται στο εξής αυτόματα. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής από την αίτηση μέχρι την τελική απόφαση σχεδόν εκμηδενίζεται, από 1,5- έως 2 χρόνια θα διαρκεί λίγες ώρες», επισήμανε ο πρωθυπουργός. Επίσης, υποστήριξε ότι ο ΑΤΛΑΣ θα ανακουφίσει και το Δημόσιο, σημειώνοντας ότι στόχος είναι μέχρι τις αρχές του 2022 να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμα αιτήματα πέραν των 3 μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί, πως παρά τις διαρροές των προηγούμενων ημερών, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά στη λύση που θα επιλέξει η κυβέρνηση για τα αναδρομικά των 11 μηνών που αποφάσισε το Συμβούλιο Επικρατείας ότι θα πρέπει να επιστραφούν στους 250.000 συνταξιούχους που είχαν προσφύγει, καθώς και τι σκέφτεται να κάνει για τα 2,5 εκατομμύρια των συνταξιούχων που δεν είχαν κάνει ένσταση στο ΣτΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ