Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη μεταξύ των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνο. «Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από την Συρία, βοηθήσαμε πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως του Λιβάνου, και ενδεχομένως να χρειαστεί να ξανασυμβάλλουμε και προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά κατά την προσέλευσή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων στην Γαλλία.
Το ενδεχόμενο η Τουρκία να αναπτύξει πυραύλους στα παράλιά της, απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου, αποκαλύπτει ο Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής, Καντίρ Ντογάν, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Yeni Safak». Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποκλείεται η Τουρκία να αναπτύξει τα συστήματα Bora και Atmaca πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς, εδάφους – επιφανείας (μπορεί να πλήξει πλοία στη θάλασσα) στα παράλια για να αποτρέψει πιθανή επίθεση από την Ελλάδα. Ένας άλλος τρόπος αποτροπής, σύμφωνα με τον Καντίρ Ντογάν, είναι η χρήση μαχητικών F-16 και drones. «Η Τουρκία έχει περισσότερες από μία στρατιωτικές επιλογές. Τα συστήματά μας έχουν αποδείξει την αξία τους σε διάφορες περιοχές. Η ενεργή χρήση τους στην περιοχή θα αλλάξει τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης», ανέφερε ο Τούρκος αναλυτής αμυντικών θεμάτων.

Η εκτίμηση ότι Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κατάσταση είναι σοβαρή. Το Βερολίνο παρακολουθεί τις εξελίξεις και επιβεβαιώνει τον μεσολαβητικό του ρόλο.

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η κατάσταση που δημιουργήθηκε την Τρίτη θεωρήθηκε όμως τόσο σοβαρή ώστε να κληθεί αυθημερόν ο τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αλί Κεμάλ Αϊντίν στο υπουργείο Εξωτερικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ