Με μαθητές του 3ου γυμνασίου Πολίχνης συνομίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού, άκουσε τις εμπειρίες τους από τη σχολική καθημερινότητα, που όπως είπαν, έχουν βρεθεί παρατηρητές bullying και συμβούλευσαν τα θύματα – μαθητές να μιλούν σε όσους εμπιστεύονται γονείς, καθηγητές, φίλους.

«Τα φαινόμενα που βλέπουμε υπήρχαν και στη δική μας εποχή, τότε ήταν περίπου αποδεκτά, μέρος της εφηβείας και δεν μας προβλημάτιζε τότε το τραύμα που μπορεί να αφήσει και τις ψυχολογικές συνέπειες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:Τώρα μας προβληματίζει η έξαρση, η βία και η ένταση που γίνονται προπηλακισμοί. Πίσω από το bullying κρίνεται η μη ανοχή στη διαφορετικότητα που συχνά βρίσκεται στο επίκεντρο του προβλήματος. Δεν μπορούμε να κρύψουμε κάτω από το χαλί το bullying, υπάρχει, απασχολεί όλους τους θεσμούς, πρέπει πρώτα να το αναγνωρίσουμε και να παρουσιάσουμε ένα συνολικό σχέδιο».

«Πρέπει κάποιος να μπορεί να μιλήσει. Δεν είναι εύκολο, το γνωρίζουμε πολύ καλά αλλά είναι απαραίτητο να γίνει και για αυτό αυτή η πλατφόρμα μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε το περιστατικό, υπάρχει η διαφύλαξη της ανωνυμίας και θα μπορούμε να παρέμβουμε με εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλους να σπάσουν τη σιωπή και αυτό δεν αφορά μόνο το θύμα αλλά και τους παρατηρητές. «Δεν είναι μαγκιά να σπας κάποιον στο ξύλο, ούτε να τον λοιδορείς για τις επιλογές του. Υπάρχουν κανόνες και πλαίσια, μπορούμε να ζούμε όλοι μαζί, επειδή σεβόμαστε τους κανόνες και υπάρχουν όρια τα οποία όταν ξεπερνιούνται υπάρχουν συνέπειες».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε από μια μαθήτρια, εάν έχει πέσει θύμα bullying ως μαθητής και απάντησε:

«Και εμένα μου πετούσαν την τσάντα από το παράθυρο. Ήταν αστείο για τους καλούς μαθητές, ήταν χαβαλές τότε» και πρόσθεσε: «ήμουν πολύ αγαπητός μαθητής, ήμουν πρόεδρος κάποια στιγμή της σχολικής κοινότητας. Τότε δεν δίναμε τόση σημασία, ήταν μέρος της σχολικής ζωής μας, ωστόσο υπήρχαν συμμαθητές μας που υπέφεραν».

Για την εξάρτηση με τα κινητά

«Εμείς δεν είχαμε κινητά, είναι δύσκολο να φανταστείτε μια ζωή χωρίς κινητό, υπολογιστή και email» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε: «Εγώ απέκτησα τον πρώτο υπολογιστή μου όταν ήμουν φοιτητής. Δεν είμαστε τεχνοφοβικοί. Αλλά υπάρχει μεγάλο ζήτημα στις νεαρές ηλικίες από την εξάρτηση με το κινητό. Δεν είναι ελληνικό πρόβλημα μόνο. Το κινητό είναι εργαλείο αλλά δεν πρέπει να υποκαταστήσει τη φυσική επαφή, τον αθλητισμό, ούτε αυτά που μας δίνουν ικανοποίηση.

Πρέπει να βάλουμε περιορισμούς στη χρήση του κινητού στο σχολείο, αυτό θα μας απασχολήσει σε όλα τα επίπεδα. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να ευημερήσει εάν δεν υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, είμαστε ενεργοί πολίτες, η πολιτεία προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση στα παιδιά, αυτό το πλαίσιο έρχεται και με κανόνες, όχι τιμωρητικούς αλλά που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ότι έχουμε ένα πλαίσιο σχέσεων και κανόνων τους οποίους πρέπει να σεβαστούμε, διαφορετικά θα υπερισχύει ο νόμος του ισχυρού. Αυτή η καμπάνια τον αδύναμο προστατεύει, αλλιώς θα ήμασταν ζούγκλα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ