ΓΡΆΦΕΙ Ο ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΑ ΚΟΥΣΑΝΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ

Η ηττοπαθής και ενδοτική λέξη ΄΄υποχώρηση΄΄ που χρησιμοποιήθηκε από τον Κύριο Πρωθυπουργό σε σχέση με την έκφραση ΄΄τολμηρή ατζέντα με την Τουρκία΄΄ μας παραπέμπει αναγκαστικά να ανατρέξουμε στην συνεχιζόμενη κατευναστική Ελληνική πολιτική των τελευταίων 55 ετών της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας όπου θα διαπιστώσουμε με γεγονότα τον πειθαναγκασμό που επιβάλει η Τουρκία στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα απώλεσε εθνικό έδαφος ή νέο καθεστώς στα σύνορά της με την Τουρκία όπως παρακάτω:

  1. Η πρώτη απόπειρα της Τουρκίας είναι να αμφισβητήσει την Συνθήκη της Λωζάνης το 1968 όταν μονομερώς επεκτείνει τα Χωρικά της Ύδατα στο Αιγαίο από τα 3 μίλια που είχε καθοριστεί με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης, στα 6 νμ χωρίς η Ελλάδα να αντιδράσει.
  2. Η δεύτερη απώλεια εθνικού εδάφους έρχεται το 1974 όταν η Κύπρος μας απώλεσε το 37% του εδάφους της για να φτάσουμε στην απαίτηση του Ερντογάν μόλις λίγες μέρες πριν για αυτόνομο κράτος των ‘’κατεχομένων’’ και μετά την έναρξη των συνομιλιών.
  3. Το 1987 όταν η Τουρκία ενημερώθηκε ότι η Ελλάδα ξεκινούσε γεωτρήσεις στα ύδατα του Αιγαίου κοντά στην Θάσο, έστειλε ως απάντηση το Τουρκικό πλοίο Σισμίκ συνοδεία πολεμικών πλοίων για να πάρει την τότε γενναία απάντηση του Ανδρέα Παπανδρέου ΄΄βύθισης του πλοίου’’ σε περίπτωση που βρεθεί σε αμφισβητούμενα ύδατα διεκδικούμενα από την Ελλάδα.
    Η εκτόνωση της κρίσης ήρθε με την διαμεσολάβηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα τελικά έκανε τις γεωτρήσεις κοντά στην Θάσο

4.Την 8 Ιουνίου 1995 η τουρκική Εθνοσυνέλευση, εξουσιοδότησε την κυβέρνηση της Τανσού Τσιλέρ να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών, εναντίον της Ελλάδας σε περίπτωση που η τελευταία επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα
από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Έτσι η κρίση των Ιμίων δεν άργησε και συνδέθηκε με το αδιευκρίνιστο καθεστώς το 1996 (no ships, no troops, no flags) και την μονομερή επέκταση της αρμοδιότητας της Τουρκίας για Έρευνα & Διάσωση μέχρι τον 26ο μεσημβρινό.

  1. Στην συνέχεια η πίεση της Τουρκίας έφερε νέο καθεστώς ‘’ζωτικών και νομικών συμφερόντων της στο Αιγαίο’’ όπως αναγράφτηκε κατά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 1997 στην Μαδρίτη.
  2. Από το 2019 που η Κυπριακή Δημοκρατία άρχισε την εκμετάλλευση των οικοπέδων της ΑΟΖ της, μετά τις γενναίες αποφάσεις οριοθέτησης της Κυπριακής ΑΟΖ του Τάσου Παπαδόπουλου από το 2004, άρχισαν οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ που συνοδεύτηκαν μόνο με απειλές κυρώσεων από την ΕΕ χωρίς να αγγίξουν την Τουρκία, ενώ η Ελλάδα είχε ρόλο ‘’παρατηρητή’’ και όχι ‘’εγγυητή’’.
  3. Το παράνομο τουρκολιβυκό ΄΄μνημόνιο ορισμού ΑΟΖ΄΄ που υπογράφτηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2019, χωρίς να έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα Τουρκία και Λιβύη, και φυσικά έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα είναι μία απόδειξη ότι η Τουρκία προσπαθεί να περιορίσει την Ελλάδα σε όλα τα θαλάσσια σύνορά της και αυτός είναι και ο λόγος που η Άγκυρα επιχείρησε υλοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων με την Λιβύη.
  4. Από το 2020 αρχίζει μια νέα εποχή επιδείνωσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων με πρόσχημα την στρατικοποίηση των Ελληνικών Νησιών με θεαματική αύξηση των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου και ταυτόχρονα σεισμολογικές έρευνες από τουρκικά ερευνητικά πλοία την δυνητική Ελληνική ΑΟΖ από τον 28 μέχρι τον 32ο μεσημβρινό (Ρόδος μέχρι την περιοχή του Καστελορίζου). Η απόφαση της Ελληνικής πλευράς με τον εγκλεισμό Γεραπετρίτη στα 6 νμ στην Ρόδο και Καστελόριζο από του βήματος της Βουλής ενθαρρύνει την Τουρκία η οποία συνεχίζει τις εντατικές έρευνες το 2020 με αποτέλεσμα οι έρευνες να αποτελέσουν ενδεχομένως στοιχείο υπέρ της ακόμα και εάν η χώρα μας σε συναινέσει με την Τουρκία να πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο.
  5. Το 2020 το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας μετά από πολιτική πίεση του καθεστώτος Ερντογάν, επέτρεψε να χρησιμοποιείται ως μουσουλμανικό τέμενος η Αγία Σοφία χωρίς η Ελλάδα να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης που μέλος είναι και η Τουρκία και χωρίς να ξεσηκώσει όλο τον χριστιανισμό ανά τον κόσμο. Η ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ ήταν 3 σειρές για το θέμα αυτό και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια
  6. Με αποκορύφωμα το 2022 η χώρα μας εκχώρησε Εθνικό Εναέριο Χώρο μέσα στο Αιγαίο με 11.500 παραβιάσεις και υπερπτήσεις που έγιναν καθεστώς με 234 υπερπτήσεις νησιών (οι τελευταίοι 3 μήνες μη παραβιάσεων είναι λόγω των προϋποθέσεων Μπλίνκεν για να αγοράσει η Τουρκία τα νέα F16 για τα οποία η Ελλάδα ουδέποτε αντέδρασε επίσημα και άφησε την δύσκολη δουλειά στον Μενέντεζ και τους ομογενείς μας στις ΗΠΑ)
  7. Η τουρκική επιθετικότητα φυσικά συνεχίζεται με την εργαλειοποίηση της παράνομης μετανάστευσης που έχει ως αποτέλεσμα πιθανόν ακόμα και περισσότεροι από 2 εκατ μετανάστες να βρίσκονται στην Ελλάδα. Το πρώτο 6μηνο Ιανουαρίου Ιουνίου 2023, έχουν εισέλθει στην Ελλάδα 13.167 ταυτοποιημένοι παράνομοι μετανάστες από τα Ελληνικά ΚΥΤ της Ορεστιάδας και των Νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα αγνοείται και δεν έχει γίνει ποτέ απογραφή αυτών.

Στα ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΆ ΜΑΣ διακαιώματα δεν θα πρέπει να υπάρχει η λέξη υποχώρηση που ενέχει την ηττοπαθή έννοια της παραίτησης των Ελληνικών αξιώσεων της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας.
Αντίθετα θα πρέπει να ενεργοποιούνται όλες οι μεγιστοποιήσεις των ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΌΝΤΩΝ και ο μαξιμαλισμός των θαλάσσιων ζωνών που είναι σύμφωνος με το Διεθνές Δίκαιο της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο των Θαλασσών.
Οι αντιλήψεις υποχωρητικότητας, εφησυχασμού, ενδοτισμού στις τουρκικές προκλήσεις αποτελούν ‘’φοβικά σύνδρομα πολέμου’’ που επικαλούνται ορισμένοι για να δικαιολογήσουν την υποχωρητικότητα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την μεγιστοποίηση της ΣΚΛΗΡΗΣ ΙΣΧΥΟΣ που έχει η χώρα μας αποκτήσει για να επιβάλει τα συμφέροντά της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ