Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) για το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς, καθώς ήδη βρισκόμαστε στα μέσα της αντιπυρικής περιόδου με τις θερμοκρασίες να χτυπούν κόκκινο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που μιλούν στη «ΜτΚ» διανύουμε μία περίοδο κλιματικής κρίσης, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να αυξηθούν έως και κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου, μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα. Την ίδια ώρα οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος εγείρουν ανησυχίες για πυρκαγιές εξαιρετικά υψηλής θερμικής εντάσεως από 20 Ιουλίου-αρχές Αυγούστου.

Στο πλαίσιο αναγκαιότητας άμεσου εντοπισμού της εκδήλωσης μίας πυρκαγιάς, η ΠΚΜ έχει ήδη εγκαταστήσει πιλοτικά στο δάσους του Σέιχ Σου το πρώτο ραντάρ πυρανίχνευσης ενώ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τρέχει από το 2020 καινοτόμο πρόγραμμα ανίχνευσης πυρκαγιών. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τα μέσα και οι γνώσεις, ειδικοί σημειώνουν στη «ΜτΚ» ότι πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές ενέργειες που αφορούν μεταξύ άλλων στη διάθεση πόρων στους δήμους για την πυρασφάλεια και να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στο κομμάτι της πρόληψης.

Από 14 έως 50 επιπλέον ημέρες επικινδυνότητας

Το ΑΠΘ είναι μέλος του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή – CLIMPACT, που συστάθηκε το 2019. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Κύριος στόχος του δικτύου CLIMPACT είναι να αποτελέσει πόλο έγκυρης εμπειρογνωμοσύνης και συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας και της Κοινωνίας σε θέματα μελέτης και αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής. Ο Πρόδρομος Ζάνης, καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ και μέλος του IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change – Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή) εξηγεί στη «ΜτΚ» πως στο πλαίσιο του CLIMPACT έχουν γίνει εκτιμήσεις του κινδύνου εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών μέσω του Δείκτη Καιρού Πυρκαγιάς για διαφορετικά μελλοντικά σενάρια. «Ανάλογα με το σενάριο, εκτιμάται έως τα τέλη του 21ου αιώνα, μία αύξηση των ημερών όπου υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο εκδήλωσης πυρκαγιάς που κυμαίνονται από τουλάχιστον 14 επιπλέον ημέρες (σύμφωνα με ένα μετριοπαθές σενάριο για τον μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου) έως και 50 επιπλέον ημέρες, σύμφωνα με ένα δυσμενές σενάριο όπου δεν προβλέπονται περεταίρω μέτρα μετριασμού των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου», περιγράφει ο κ. Ζάνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ