«Η Θεσσαλονίκη, σε περίπου τέσσερα χρόνια, θα αποκτήσει ένα νέο, υπερσύγχρονο, εναέριο αυτοκινητόδρομο, ο οποίος θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, εξασφαλίζοντας ταχύτερη, ασφαλέστερη, και ελεύθερη διοδίων μετακίνηση». Αυτό τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην επίσημη παρουσίαση του έργου “Αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (FlyOver)” σε δημοσιογράφους και φορείς της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης.

Πρόκειται για έναν αυτοκινητόδρομο μήκους 13 χλμ., και θα περιλαμβάνει την κατασκευή μιας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου – μήκους 4 χλμ. – σε συνεχή γέφυρα, 9 ανισόπεδους κόμβους, 10 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες.

Η ανατολική περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης (FlyOver), προϋπολογισμού 373 εκατ. ευρώ, θα κατασκευαστεί από την κοινοπραξία ΑΒΑΞ – Μυτιληναίος.

Όπως τόνισε ο υπουργός, “πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο στην περιοχή, το οποίο αναγνωρίζεται από το σύνολο, σχεδόν, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της περιοχής“.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέλυσε τις πρωτοβουλίες για την ελαχιστοποίηση της κυκλοφοριακής όχλησης, καθώς αυτό αποτελεί επιδίωξη της Κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης, αλλά και των φορέων, όπως είπε.

Επιπλέον, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, επεσήμανε, ότι στην ευρύτερη περιοχή υλοποιούνται, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σημαντικά οδικά, αντιπλημμυρικά, κτιριακά, σιδηροδρομικά έργα, ενώ υπενθύμισε ότι το 2024, παραδίδεται και τίθεται σε λειτουργία, το Μετρό Θεσσαλονίκης, ακολουθεί η επέκταση προς την Καλαμαριά με χρονική απόσταση περίπου έξι μηνών και πραγματοποιούνται πρόδρομες εργασίες για την βορειοδυτική επέκτασή του.

“Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε πόλη ολιστικής ανάπτυξης, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και επισκεπτών της και ενισχύει το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό αποτύπωμά της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη” δήλωσε χαρακτηριστικά, κλείνοντας την ομιλία του ο υπουργός.

Στην παρουσίαση συμμετείχε και ο Υφυπουργός υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα υποδομών, Νίκος Ταχιάος, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στα τεχνικά χαρακτηριστικά του FlyOver. “Η περιφερειακή οδός έχει φτάσει στα όρια της” σημείωσε αρχικά. “Αν δεν κάνουμε το FlyOver, σε τρία χρόνια από τώρα θα παρακαλάμε για το FlyOver και θα έχουμε τις χειρότερες κυκλοφοριακές συνθήκες που μπορούμε να φανταστούμε“.

Μάλιστα, ο κ. Ταχιάος τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου, σημειώνοντας ότι πρέπει να τηρηθεί αυστηρά το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής του FlyOver. “Δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε από μια τέτοια σύμβαση” επεσήμανε.

Τον λόγο στην παρουσίαση πήρε και η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου. “Είναι ωραίο πρόβλημα να μπορείς να διαχειρίζεσαι μια ταλαιπωρία, που όμως μετά από τέσσερα χρόνια θα αφήσει ένα τέτοιο εμβληματικό έργο (σ.σ. FlyOver). Πιστεύω η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να αισθάνεται πολύ τυχερή γι’ αυτό το έργο” δήλωσε αρχικά.

Η κ. Αλεξοπούλου στάθηκε κυρίως στις παρεμβάσεις του υπουργείου κατά τη διάρκεια των εργασιών του FlyOver προκειμένου να μειωθούν τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν στην ομαλή κυκλοφορία, με την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών με επιπλέον δρομολόγια αστικών λεωφορείων και τις προσλήψεις οδηγών στον ΟΑΣΘ.

Την παρουσίαση του FlyOver “άνοιξε” ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης. “Αυτή η τετραετία πρέπει να σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση των έργων και την απόδοση τους στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής” τόνισε αρχικά. “Το FlyOver είναι ένα πρωτοποριακό, ευρηματικό και απαραίτητο έργο για τη Θεσσαλονίκη, που θα προσφέρει σημαντικές λύσεις. Είναι ένα έργο που πρέπει να προχωρήσει και έπρεπε να έχει ξεκινήσει“.

Επιπλέον, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι το FlyOver πρόκειται για έναν υψηλών προδιαγραφών οδικό άξονα και ότι είναι ένα σύγχρονο έργο για την ταχύτερη, οικονομικότερη και ασφαλέστερη παράκαμψη του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι το FlyOver θα συμβάλει στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης, εξυπηρετώντας 10.000 οχήματα την ώρα, ανά κατεύθυνση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ