: ΓΡΆΦΕΙ Ο ΑΝΤΙΣΤΡΆΤΗΓΟΣ ΕΑ ΚΟΎΣΑΝΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ

Εν μέσω πολέμου μεταξύ Ισραήλ Χαμάς, που αποτελεί συνέχεια της αντιπαλότητας του Ρώσο Ουκρανικού πολέμου μεταξύ Ανατολής Δύσης, η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τόσο σε επίπεδο διαμεσολάβησης για ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας όσο και σε ειδική πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός. Το timing της επίσκεψης του Έλληνα ΠΘ στο Ισραήλ και την Αίγυπτο στην Σύνοδο για την Ειρήνη πρέπει να συνεχιστεί ώστε να διαφανεί το διεθνές κύρος της χώρας μας και να μεγιστοποιηθούν τα εθνικά μας συμφέροντα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως παρακάτω:

  1. Ο ΡΌΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ είναι να στηρίξει σε επίπεδο διαμεσολάβησης τους Παλαιστίνιους σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας και με ειδική πρωτοβουλία την κατάπαυση του πυρός αλλά να υποστηρίξει και το δικαίωμα της ‘’νόμιμης άμυνας’’ του Ισραήλ, έχοντας στρατηγική συνεργασία που αφορά κυρίως δύο σημαντικούς τομείς:

α. Την Στρατιωτική Συνεργασία που αφορά το Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο Καλαμάτας, αξίας 1,3 δις €, όπου Έλληνες και Ισραηλινοί πιλότοι εκπαιδεύονται σε όλα τα δυτικού τύπου αεροσκάφη, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προμήθεια βλημάτων αέρος εδάφους υψηλής ακριβείας Rampage, έξυπνων βομβών SPICE για τα F16 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Επιπλέον το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Στρατού Ξηράς επεκτείνεται στον εξοπλισμό των πυραυλικών συστημάτων SPIKE NLOS σε Έβρο και Νησιά του Α. Αιγαίου ενώ σε εξέλιξη είναι η προμήθεια του Iron Dome το οποίο χρησιμοποιείται εναντίον στόχων μεγάλου βεληνεκούς (πύραυλοι και UAVs)

β. Την Ενεργειακή Συνεργασία με την κατασκευή του Eastmed ή εγκατάσταση Σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου (ΦΑ) στην Κύπρο και την προώθηση στην Ευρώπη των μεγάλων κοιτασμάτων ΦΑ του Ισραήλ και της Κύπρου, καθιστώντας πανίσχυρη την επέκταση της συνεργασίας αυτή σε όλη την Μεσόγειο.

  1. Κύπρος και Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτούν σε όλα τα επίπεδα την επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ Τουρκίας και ΗΠΑ Τουρκίας, η οποία στηρίζει πλήρως τους τρομοκράτες της Χαμάς κατηγορώντας Ισραήλ και ΗΠΑ. Η συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Ιράν και η ταύτισή τους υπέρ του ρόλου της αντίστασης της Χαμάς – Χεζμπολάχ απέναντι στο Ισραήλ, αποκαλύπτει επίσημα τον αντιδυτικό ρόλο της Τουρκίας.
    Επιπλέον επιτακτική ανάγκη της χώρας μας είναι να αποκαλύπτει διεθνώς τον επιτήδειο ρόλο της Τουρκίας σε σχέση με την φιλοξενία της Χαμάς στην Τουρκία, την ίδρυση των γραφείων της από το 2014, την κίνηση μεγάλων χρηματοπιστωτικών κεφαλαίων της Χαμάς από τουρκικές κρατικές τράπεζες.
  2. Ο πόλεμος Ισραήλ Χαμάς αποτελεί την κατάρρευση του επιχειρήματος για τον απαραίτητο ρόλο της Τουρκίας μέσα στο ΝΑΤΟ και την Δύση και σαφώς είναι αντίθετος με τα Ελληνικά Συμφέροντα διότι η Τουρκία ακολουθεί μια νέα υψηλή στρατηγική του ‘’δόγματος Νταβούτογλου’’ που βαδίζει προς την Ανατολή. Αποτελεί στρατηγικό λάθος να θέλει η Ελλάδα την Τουρκία μέσα στο ΝΑΤΟ ή μελλοντικά μέσα στην ΕΕ.
    Η Τουρκία θα έπρεπε να είχε ήδη αποβληθεί από την Βορειοατλαντική συμμαχία από την αρχή του Ρώσο Ουκρανικού πολέμου, διότι με βάση το άρθρο 8 του ΝΑΤΟ προβλέπεται ότι ‘’Έκαστον των Μερών δηλοί ότι ουδεμία των ήδη εν ισχύι διεθνών υποχρεώσεων μεταξύ αυτού και οιουδήποτε ετέρου Μέρους ή οιασδήποτε τρίτης Δυνάμεως, αντίκειται προς τας διατάξεις της παρούσης Συνθήκης, υπόσχεται δε να μη αναλάβη οιανδήποτε διεθνή υποχρέωσιν αντικειμένην’’
  3. Τα συμφέροντα της Ελλάδας ως χώρας δημοκρατικής και φιλικά προσκείμενης με τα μεγαλύτερα Αραβικά Κράτη, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία είναι να υποστηρίξει την διεθνή αναγνώριση ενός Παλαιστινιακού κράτους που θα αναγνωρισθεί από την ΕΕ και παράλληλα θα αποτάξει από τους κόλπους του κάθε ένοπλο τρομοκρατική δράση από την Χαμάς, την Χεζμπολάχ, την Ισλαμική Τζιχάν και κάθε άλλη παραστρατιωτική οργάνωση εναντίον του Ισραήλ.

Το timing αυτό δικαιώνει την πολιτική της χώρας μας με την ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ και φυσικά υπέρ του δικαιώματός του για Νόμιμη Άμυνα και φυσικά από την άλλη πλευρά υπέρ του δικαιώματος των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος χωρίς να υφίσταται μια τεράστια αιματοχυσία εξ΄ αιτίας της Χαμάς η οποία έχει χαρακτηρισθεί επίσημα ως τρομοκρατική οργάνωση από το 2022 επίσημα από την ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ