Η χαλάρωση των ατομικών μέτρων προστασίας από τους πολίτες και η μαζική είσοδος Βαλκάνιων τουριστών αποτέλεσαν ένα εκρηκτικό μείγμα για τη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως για τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα μέσα στον Ιούλιο να αυξηθούν σημαντικά τα κρούσματα COVID-19 και οι ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντική μερίδα των νοσηλευομένων αποτελούν Βαλκάνιοι τουρίστες. Μάλιστα, στο τέλος Ιουνίου και στις αρχές του Ιουλίου στο ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, Χαράλαμπο Κοροξενό, οι περισσότεροι από τους νοσηλευόμενους ήταν Βαλκάνιοι τουρίστες, με την κατάσταση να αντιστρέφεται και να αυξάνονται οι Έλληνες νοσηλευόμενοι όσο περνούσαν οι μέρες.

«Είναι γεγονός ότι με την είσοδο των Βαλκάνιων τουριστών αυξήθηκε σημαντικά η διασπορά της νόσου και ο αριθμός των νοσηλευομένων. Αυτό μπορούμε να το πούμε με σιγουριά. Είχαμε και έχουμε στο νοσοκομείο μας νοσηλευομένους από διάφορες βαλκανικές χώρες, Μάλιστα, τις πρώτες μέρες του Ιουλίου οι περισσότεροι από τους νοσηλευόμενους ήταν Βαλκάνιοι και πλέον έχουν αυξηθεί οι Έλληνες. Έχουν γίνει όλες οι ενέργειες και πιστεύω ότι το νοσοκομείο μας θα αντέξει, ακόμα κι αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα. Είναι γεγονός ότι ο φόρτος εργασίας στο νοσοκομείο μας αυξήθηκε μέσα στον Ιούλιο», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Κοροξενός.

«Με την είσοδο των Βαλκάνιων τουριστών αυξήθηκε ο επιπολασμός της νόσου. Για παράδειγμα, στη Ρουμανία είχαν μαζικά κρούσματα και πολλοί ασθενείς με κορονοϊό από τη συγκεκριμένη χώρα ήρθαν εδώ. Η συνομιλία μαζί τους χωρίς την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας δημιουργεί νέα κρούσματα. Το καλοκαίρι φέρνει χαλάρωση κι ενισχύει τον επιπολασμό της νόσου και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας. Η μάσκα βοηθάει πάρα πολύ και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τη φοράμε στο… πηγούνι. Βλέποντας κάποιον να φοράει μάσκα, αμέσως επηρεαζόμαστε και τηρούμμε αποστάσεις. Χρειάζεται προσοχή με τα αντισηπτικά. Δίνουν την ψευδαίσθηση της αντισηψίας, νομίζουμε ότι είμαστε απόλυτα ασφαλείς και κάνουμε κινήσεις που δεν πρέπει, όπως να βάζουμε τα χέρια μας στο πρόσωπο. Ο επιπολασμός της νόσου αυξήθηκε και είναι σημαντικό να έχουμε όσο γίνεται λιγότερα ορφανά κρούσματα. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των ορφανών κρουσμάτων είναι χαμηλός», τονίζει στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Θεσσαλονίκης και γιατρός στο επάγγελμα, Χάρης Αηδονόπουλος.

«Οι Βαλκάνιοι επιβάρυναν το ιικό φορτίο»
Το γεγονός ότι οι Βαλκάνιοι τουρίστες προκάλεσαν σε κάποιο βαθμό επιβάρυνση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αναφέρει στο ethnos.gr και ο καθηγητής Λοιμοξιολογίας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» και διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανειστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Κιουμής. «Δεν αποδεικνεύεται ότι οι Βαλκάνιοι τουρίστες έφεραν τον ιό, ωστόσο, πέρασαν πολλοί τα σύνορα που είχαν τον ιό και κάποιοι δεν εντοπίστηκαν. Είναι γεγονός ότι οι Βαλκάνιοι σε κάποιο βαθμό επιβάρυναν το ιικό φορτίο στη χώρα μας, όμως δεν είναι απόλυτο ότι οι άνθρωποι αυτοί ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Το μεγαλύτερο ποσοστό της ευθύνης εντοπίζεται στη χαλάρωση των ατομικών μέτρων προστασίας, όπως ακριβώς συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναμένουμε αύξηση της επιβάρυνσης στο νοσκομείο μας», τονίζει ο κ. Κιουμής.
Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
-404 για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ, ως ακολούθως:
-121 στην Αττική,

-41 στην Κεντρική Μακεδονία,

-35 στη Δυτική Ελλάδα,

-33 στη Θεσσαλονίκη,

-25 στο Νότιο Αιγαίο,

-23 στα Ιόνια Νησιά,

-21 στην Πελοπόννησο,

-19 στην Κρήτη,

-19 στο Βόρειο Αιγαίο,

-17 στην Ήπειρο,

-17 στη Στερεά Ελλάδα,

-16 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

-15 στη Θεσσαλία και

-2 στη Δυτική Μακεδονία
Αναστολή λειτουργίας και πρόστιμο 10.000 ευρώ επέβαλε η αστυνομία, σε γνωστό μπαρ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, έπειτα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σήμερα τα ξημερώματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αστυνομία, κλιμάκιο της υπηρεσίας έφτασε εκεί περίπου στις 2:45 τα ξημερώματα, στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιούνται για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, διαπίστωσε ότι οι πελάτες μέσα στο κατάστημα ήταν κατά πολύ περισσότεροι από το επιτρεπτό όριο, με βάση το εμβαδόν του καταστήματος.

Για τον λόγο αυτό, βεβαιώθηκε στο κατάστημα πρόστιμο 10.000 ευρώ και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για δεκαπέντε ημέρες.

Σε καραντίνα μπαίνει ξενοδοχείο που βρίσκεται στην οδό Αγίου Δημητρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς βρέθηκε θετικό κρούσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα, το εν λόγω ξενοδοχείο φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι πάσχουν από διάφορα υποκείμενα νοσήματα.

Ένας άντρας που διαμένει εκεί βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και για τον λόγο αυτό σήμανε συναγερμός και το ξενοδοχείο τέθηκε σε καραντίνα.

Σε μεγάλο εργοστάσιο επεξεργασίας ελιάς, στη Χαλκιδική βρέθηκαν θετικοί στον ιό 50 από τους 300 εργαζομένους. Είχαν προσβληθεί δυο εργάτριες οι οποίες είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Αλβανία και υπήρχε φόβος υπέρ-μετάδοσης. Το εργοστάσιο βρίσκεται στην περιοχή της Ορμύλιας Χαλκιδικής και αποτελεί μία από τις δύο εστίες κρουσμάτων στην περιοχή, με τη δεύτερη να είναι μια βάφτιση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στα Μουδανιά.
Στο χωριό επικρατεί μεγάλη ανησυχία εδώ και μια περίπου εβδομάδα και οι κοινωνικές εκδηλώσεις έχουν περιοριστεί. Στην πλειοψηφία τους τα κρούσματα είναι νέοι άνθρωποι που δούλευαν στο εργοστάσιο και βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους, ασυμπτωματικοί. Μια περίπτωση ενός ανθρώπου με υποκείμενο νόσημα, που νόσησε βαρύτερα, νοσηλεύεται ήδη. Αρκετά από τα κρούσματα είναι από το χωριό Σήμαντρα και εργάζονται στο εργοστάσιο.

Πως έφτασαν Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική μπροστά σε επικείμενο lockdown;
Βαλκανικός τουρισμός, γάμοι και βαφτίσια, κλαμπς και μπαρ, ελλειπείς έλεγχοι και λάθος εκτίμηση από κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμο, αλλά και συνωστισμός στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, έφεραν τα αποτελέσματα που ζούμε σήμερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ