Προσχέδιο προϋπολογισμού υψηλού ρίσκου για το 2021, αναμένεται να καταθέσει σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή, με το βλέμμα πάντα εστιασμένο στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Αν και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εμμένει στο ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει το 8% που προβλέπει για ύφεση φέτος, ωστόσο έχει αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αλλαγών εξαιτίας και της επιρροής του τρίτου «κακού» τριμήνου του 2020.

Το προσχέδιο βασίζεται στο θετικό σενάριο το οποίο προβλέπει ότι το 2021 θα ανακτηθεί το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που θα προκύψουν φέτος στο ΑΕΠ λόγω της πανδημίας.Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, όλα τα βασικά οικονομικά μεγέθη έχουν στηριχθεί στην εκτίμηση ότι η ύφεση φέτος θα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 8,2%. Για το 2021 θα προβλεφθεί ανάπτυξη πέριξ του 7,5% στηριζόμενη κατά 2 μονάδες στα κονδύλια του Σχεδίου Ανάκαμψης αξίας 3,3 δισ. ευρώ, ενώ θα εκπέμπεται το μήνυμα ότι η οικονομία θα μπορέσει να γυρίσει στα προ κορονοϊού επίπεδα το 2022.Σημειώνεται, πάντως πως προ ημερών η Κομισιόν εκτίμησε πως η ύφεση θα φτάσει στο 9% φέτος και η ανάκαμψη (χωρίς τα κονδύλια της Ε.Ε.) θα είναι της τάξης του 6% το 2021.

Καθοριστικό ρόλο για την τελική μορφή που θα πάρει το Νοέμβριο – οπότε και θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2021 – αναμένεται να παίξει το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κονδύλια που θα έρθουν από αυτό το επόμενο έτος, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην ελληνική οικονομία και καλύπτοντας σημαντικό μέρος των ζημιών που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ψηλού ρίσκου αφού η αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από τις εξελίξεις στο υγειονομικό σκέλος παραμένει μεγάλη, την ώρα που τα κρούσματα του Covid 19 -τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες- αυξάνονται καθημερινά ενώ οι κυβερνήσεις καλούνται να είναι έτοιμες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου lockdown έστω και σε τοπικό επίπεδο.

Μάλιστα, οι υπολογισμοί δείχνουν μηνιαίο κόστος σε περίπτωση ενός καθολικού lockdown στο 2,5%-3% του ΑΕΠ.

Θολό σημείο είναι και η πρόβλεψη για αύξηση των φορολογικών εσόδων το 2021 κατά 6-7 δισ. ευρώ παρά τη βαριά κληρονομιά που θα αφήσει το 2020 με τις αναστολές πληρωμών, τις μειώσεις προκαταβολών, την καθίζηση του τουρισμού και τις προβλεπόμενες μειώσεις φόρων να έχουν προκαλέσει βουτιά των εσόδων στα 44 δισ. ευρώ έναντι στόχου 52 δισ. ευρώ για φέτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ