Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη νομισματική ένωση σκαρφάλωσε στο 7,5% τον Μάρτιο ενώ ο εναρμονισμένος δείκτης στη χώρα μας εκτινάχθηκε στο 8%.

Η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό με βάση το εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, με ίδιους συντελεστές στάθμισης των προϊόντων και υπηρεσιών για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός ήταν στο 5,9% στη ζώνη του ευρώ και ο εναρμονισμένος δείκτης για την Ελλάδα στο 6,3%. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είχαν δείξει ότι ο γενικός δείκτης τιμών στη χώρα μας τον Φεβρουάριο είχε σκαρφαλώσει στο 7,2%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περιμένουμε περαιτέρω άνοδό του τον Μάρτιο.Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 6,7%.

Εξετάζοντας τα βασικά στοιχεία του πληθωρισμού, η ενέργεια αναμένεται να εμφανίσει και πάλι τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό μεταβολής τον Μάρτιο (44,7% σε σύγκριση με 32,0% τον Φεβρουάριο) και ακολουθούν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (5,0% σε σύγκριση με 4,2%), τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (3,4% σε σύγκριση με 3,1%) και οι υπηρεσίες (2,7% σε σύγκριση με 2,5%).

Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αναμένεται να εμφανίσει ετήσια άνοδο 3%, σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ