Το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει, καθώς σε διάστημα περίπου ενός μήνα θα έχουμε τρία διαδοχικά συνέδρια των τριών μεγαλυτέρων κομμάτων.

Η άνοιξη ενδεχομένως να μην αποδειχθεί εκλογική, σίγουρα πάντως, θα είναι συνεδριακή. Τις τελευταίες ημέρες τα σενάρια που ήθελαν τον πρωθυπουργό να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για το τέλος Μαΐου, με ή χωρίς αλλαγή εκλογικού νόμου, φαίνονται να μετατίθενται για το φθινόπωρο, μετά την κατηγορηματική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, αν και οι πρόωρες ποτέ δεν προαναγγέλλονται. Ασχέτως αυτού, ωστόσο, το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει καθώς σε διάστημα περίπου ενός μήνα θα έχουμε τρία διαδοχικά συνέδρια, των τριών μεγαλυτέρων κομμάτων.

Τη συνεδριακή αυλαία ανοίγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος διοργανώνει το 3ο συνέδριό του από 14 έως 17 Απριλίου. Ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με το 14ο συνέδριό της να γίνεται το τριήμερο 6, 7 και 8 Μαΐου και ο συνεδριακός κύκλος ολοκληρώνεται στις 22 Μαΐου με το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Η προσυνεδριακή περίοδος περιλαμβάνει και προσυνέδρια, κυρίως σε πόλεις της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη. Η αρχή γίνεται αυτό το σαββατοκύριακο όπου θα φιλοξενηθούν στην πόλη τα προσυνέδρια της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Το προσυνέδριο του κυβερνώντος κόμματος στο οποίο θα παραστεί και θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και κυβερνητικά στελέχη, θα έχει δύο θεματικές. Η πρώτη θα αφορά «την καθημερινότητα των πολιτών, τις μειώσεις φόρων, τις επενδύσεις και τις νέες δουλειές» και η δεύτερη «τα μεγάλα έργα υποδομής που αλλάζουν την εικόνα της χώρας». Η ΝΔ θα κάνει ένα ακόμη προσυνέδριο, στις 16 Απριλίου στο Ηράκλειο με θεματικές ενότητες «τουρισμός και ναυτιλία» και «πρωτογενής τομέας παραγωγής», ενώ στην Αττική θα γίνουν τρεις προσυνεδριακές συζητήσεις σε Χαλάνδρι, Αιγάλεω και Νίκαια.

Τη σκυτάλη παραλαμβάνει την επομένη, 3 Απριλίου το ΚΙΝΑΛ το οποίο ανοίγει από τη Θεσσαλονίκη την προσυνεδριακή αυλαία του διοργανώνοντας θεματικό προσυνέδριο για το πολύ επίκαιρο ζήτημα της υγείας. Εκτός από το νέο πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, θα μιλήσει και ο αρμόδιος τομεάρχης Υγείας, ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Φραγκίδης κ.ά. Ο χώρος διεξαγωγής του συνεδρίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί πιθανότατα σήμερα, με τη ΔΕΘ ή κάποιο ξενοδοχείο της δυτικής Θεσσαλονίκης να συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες. Σήμερα, αύριο θα οριστικοποιηθεί και το ακριβές πρόγραμμα του Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη.

Το ΚΙΝΑΛ θα διοργανώσει και άλλα προσυνέδρια σε περιφερειακές πόλεις, ενώ στις 8 Μαΐου πρόκειται να στηθούν εκ νέου κάλπες για την εκλογή των συνέδρων αλλά και των μελών των νέων Νομαρχιακών Επιτροπών. Η 8η Μαΐου αναμένεται να είναι μια πολιτικά «καυτή» μέρα καθώς εκτός από τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, πιθανότατα θα στηθούν κάλπες και για την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στη θέση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια μέρα θα ολοκληρώνεται και το συνέδριο της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κάνει προσυνέδριο στη Θεσσαλονίκη. Θα κάνει όμως εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων. Αυτές θα γίνουν στις τοπικές οργανώσεις, το πρώτο τριήμερο του Απριλίου, από 1 έως 3. Προηγουμένως, στις 31 Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί ο προσυνεδριακός διάλογος σε όλες τις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ