Σήμερα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) πρόκειται να ανακοινώσει τον πληθωρισμό και θεωρείται δεδομένο ότι θα σπάσει το «φράγμα» του 12%, από 11,3% τον Μάιο και 10,2% τον Απρίλιο, με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat) για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών.

Πάντως, η Ελλάδα είχε να καταγράψει πληθωρισμό της τάξης του 12% από τον Δεκέμβριο του 1993, κάτι το οποίο συνιστά υψηλό σχεδόν 29 ετών.
Όπως είναι αναμενόμενο το κομμάτι της ενέργειας (καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο) θα είναι οι αρνητικοί πρωταγωνιστές, αφού αυτοί θα είναι που θα «σηκώσουν» το βάρος της ανόδου του πληθωρισμού σε συντριπτικό ποσοστό.

Χθες η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε τα 180 ευρώ η μεγαβατώρα για τα συμβόλαια του Αυγούστου, φθάνοντας τα 187 ευρώ, ενώ έκλεισε τελικά στα 184,5 ευρώ με άνοδο 7,9%. Η μοναδική θετική είδηση είναι η πτώση των τιμών του πετρελαίου – στα 104 δολάρια το βαρέλι χθες- η οποία ωστόσο δεν έχει αποτυπωθεί ουσιαστικά στην αντλία των πωλούμενων στην Ελλάδα καυσίμων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ