Έως το τέλος του μήνα θα τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), που εγκαινιάζεται σήμερα Παρασκευή 8 Ιουλίου, στην Κομοτηνή, σε τελετή παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη και της Βουλγαρίας Κιρίλ Πέτκοφ.
Προσκεκλημένοι είναι επίσης ο βούλγαρος υπουργός Ενέργειας, όπως και ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, της χώρας που προμηθεύει με Φυσικό Αέριο τον αγωγό TAP, ο οποίος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογo του Κώστα Σκρέκα.Ο IGB συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας και θα μεταφέρει Φυσικό Αέριο από τον αγωγό TAP στη γειτονική χώρα. Μπορεί να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου και υπάρχει η δυνατότητα αύξησής του στα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το έργο, που είχε σχεδιαστεί πριν από χρόνια, αποκτά σήμερα ξεχωριστή σημασία, μετά την ενεργειακή κρίση, την οποία προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Θράκης στον τομέα της ενέργειας και της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της περιοχής.

Αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης στην Μαρώνεια για την τελετή των εγκαινίων ενώ στις 12:00 θα παραστεί στα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου Gas Interconnector Greece-Bulgaria στην Κομοτηνή.
Η Ευρώπη με το έργο αυτό σηματοδοτεί τη συνέχιση των προσπαθειών της για την απεξάρτηση από το αέριο της Gazprom.Το μήνυμα που θα επιδιωχθεί να σταλεί, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι πως η Ευρώπη με το έργο αυτό σηματοδοτεί τη συνέχιση των προσπαθειών της για την απεξάρτηση από το αέριο της Gazprom. Και πράγματι, ο IGB θα αποτελέσει μία εναλλακτική όδευση αερίου προς τη Βουλγαρία, αρχικά μέσω του αγωγού TAP και από τις αρχές του Φθινοπώρου μέσω του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς. Από το 2023 και μετά θα αποτελέσει την πηγή εισαγωγής ποσοτήτων LNG από τα πλωτά τερματικά υγροποιημένου αερίου που θα εγκατασταθούν στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους.

Οι ποσότητες του υγροποιημένου φυσικού αερίου θα φτάνουν μέσω διασυνδετήριων αγωγών τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Ρουμανία ακόμη και στην Ουκρανία.

Για την εμπορική λειτουργία του IGB εκκρεμούν επίσης διοικητικές πράξεις που αφορούν στην έκδοση της άδειας λειτουργίας του αγωγού καθώς και της δομής της λειτουργίας της ICGB AD προκειμένου να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της. Αποφάσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του Αυγούστου.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός χθες, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Νικολάε Ίονελ Τσούκα “Αύριο (σ.σ. σήμερα) εγκαινιάζουμε τον αγωγό IGB, κάνοντας ένα ακόμα βήμα στη δημιουργία νέων υποδομών και εναλλακτικών οδών. Ξέρω τη μεγάλη σημασία που και εσείς αποδίδετε στο έργο αυτό.

Κάναμε πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας να είναι έτοιμο στα μέσα του χρόνου, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό και για τη Βουλγαρία αλλά και για τη Ρουμανία, διότι αναγνωρίζουμε τον ρόλο που αυτές οι υποδομές μπορούν να παίξουν στην απεξάρτηση, στη γρήγορη απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία, που δυστυχώς εργαλειοποιεί γεωστρατηγικά τις ενεργειακές της πηγές. Συνοδεύοντας, μάλιστα, αυτήν την τακτική με την ένταση δυστυχώς του πολέμου, αυτής της παράνομης εισβολής η οποία παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και επαναφέρει δυστυχώς στην παγκόσμια πραγματικότητα τον ωμό αναθεωρητισμό”.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας προχθές στο συνέδριο του Economist, υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας για την βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της περιοχής αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου που λειτουργούν αλλά και τις νέες που σχεδιάζονται, τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, τα προγράμματα αναβάθμισης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τη Βουλγαρία, την Αλβανία, την Ιταλία αλλά και την κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο, κ.α. Σημείωσε δε ότι ήδη ο σταθμός της Ρεβυθούσας καλύπτει καθημερινά έως και το 80 % της ζήτησης στη Βουλγαρία. Ο νέος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας θα έχει μεταφορική ικανότητα 3 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο με δυνατότητα αναβάθμισης στα 5 δισεκ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ