Ιδιαίτερα εντυπωσιακός θα είναι και φέτος ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Αν και στον φετινό σχεδιασμό για τα Χριστούγεννα ελήφθησαν μέτρα προκειμένου η ενεργειακή κατανάλωση να είναι 58% χαμηλότερη σε σχέση με το 2021, οι φετινές γιορτές θα είναι εξίσου φωτεινές και ο εορταστικός διάκοσμος θα φτάσει σε κάθε γειτονιά του δήμου.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να αξιοποιήσει όλο τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο που έχει στις αποθήκες του με σκοπό να φωτιστούν όσα περισσότερα σημεία γίνεται.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στον άξονα της Αριστοτέλους και στην πλατεία όπου θα στηθεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο με την φάτνη και το stage που θα φιλοξενήσει δύο μεγάλες συναυλίες. Κεντρικό ρόλο στον φετινό διάκοσμο θα έχουν ακόμη η οδός Βενιζέλου, η Εγνατία, η Λεωφόρος Νίκης και η Νέα Παραλία σε συνδυασμό με τις δημοτικές κοινότητες.

Τα σημεία και οι οδοί που θα στολιστούν φέτος είναι, μεταξύ άλλων: 30ης Οκτωβρίου, Αγίας Σοφίας, Αριστοτέλους, Αρτάκης, Βασιλίσσης Όλγας, Βενιζέλου, Γρηγορίου Λαμπράκη, Εγνατία, Ερμού, Κ. Ντηλ, Κόμβος Δημαρχείου, Κόμβος Δικαστηρίων, Κόμβος Λ. Πύργου, Κομνηνών, Κούσκουρα, Λεωφόρος, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Λεωφόρος Νίκης, Μητροπόλεως, Νέα Παραλία, Παπαναστασίου, Πάρκο Ξαρχάκου, Παύλου Μελά́, Πλατεία Αριστοτέλους, Πλατεία Γαλοπούλου, Πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρης), Πλατεία Δικαστηρίων, Πλατεία Μουσχουντή, Τσιμισκή, Α’ Προβλήτα, Προξένου Κορομηλά.

Μεγάλα έλατα στην πλατεία Αριστοτέλους και φωτιζόμενες μπάλες στον άξονα
Ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος στην πλατεία Αριστοτέλους θα είναι στην πλειονότητά του ίδιος με πέρσι. Ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να μειώσει την έντονη παρουσία των χριστουγεννιάτικών δέντρων, τα οποία θα αντικατασταθούν από μεγάλα έλατα και συνοδευτικό θεματικό διάκοσμο.

Στην πλατεία θα στηθεί και το stage, όπου θα φιλοξενηθούν δύο μεγάλες συναυλίες. Η μία συναυλία θα γίνει με την έναρξη της εορταστικής περιόδου στις 7 Δεκεμβρίου με τον Πέτρο Ιακωβίδη και τον ράπερ FY και η δεύτερη στην αλλαγή της χρονιάς με καλλιτέχνη έκπληξη. Μετά την αλλαγή του χρόνου θα ακολουθήσει ένα 8λεπτο show πυροτεχνημάτων μέσα από τη θάλασσα.

Στην εξέδρα θα στηθούν δύο ξύλινα σπιτάκια όπου θα εγκατασταθεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός και στο δεύτερο σπιτάκι ένας φιλανθρωπικός οργανισμός.

Φέτος τα 15 παρτέρια στον άξονα της Αριστοτέλους θα στολιστούν με 4-5 κεντρικά δέντρα το κάθε παρτέρι ύψους 2-4 μέτρων με εναλλασσόμενο φωτισμό. Παραμένουν τα εορταστικά μηνύματα ο ξύλινος φράκτης και τα μεταλλικά έλατα. Σκοπός είναι στο κάθε παρτέρι να τοποθετηθεί ένα ηλιακό πάνελ που θα τροφοδοτεί ενεργειακά τον στολισμό.

Δύο χριστουγεννιάτικες αγορές

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα στηθούν δύο χριστουγεννιάτικες αγορές. Η μία στην πλατεία Δικαστηρίων, όπου θα υπάρχουν 40 σπιτάκια, το σπίτι του Άγιου Βασίλη, καρουζέλ και ένα stage όπου θα διοργανώνονται δράσεις για παιδιά και εορταστικές εκδηλώσεις. Φέτος δεν θα τοποθετηθεί το παγοδρόμιο για εξοικονόμηση ενέργειας. Η δεύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά θα στηθεί στο πάρκο του Ξαρχάκου στη ΧΑΝΘ. Στόχος είναι να καταστεί η Θεσσαλονίκη πόλος έλξης επισκεπτών και να τονωθεί η εμπορική κίνηση στο κέντρο.

Η Βενιζέλου όπως την δεκαετία του ’70 και στολισμός μετά από χρόνια στην Εγνατία
Με βάση τον χαρακτήρα που είχε πριν από πενήντα χρόνια, την δεκαετία του 1970, θα στολιστεί η οδός Βενιζέλου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στολισμός στην Βενιζέλου
Μετά από χρόνια η οδός Εγνατία θα έχει εναέριο στολισμό με σκοπό την εμπορική αναβάθμιση της οδού.

Στολισμός στην οδό Εγνατία
Η οδός Τσιμισκή θα αποκτήσει νέο εναέριο στολισμό μετά από χρόνια. Ο εναέριος στολισμός περιλαμβάνει μια τριασδιάστατη χριστουγεννιάτικη μπάλα, ενώ παραμένουν τα λαμπιόνια κατά μήκος της οδού.

Η γιρλάντα στην οδό Τσιμισκή
Ο στολισμός στην Λεωφόρο Νίκης αλλάζει και τοποθετούνται επιστύλια φωτεινά έλατα αντί για επιστύλια λαμπιόνια.

Στολισμός στην Λεωφόρο Νίκης
Ο στολισμός της Τσιμισκή μεταφέρεται στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας και στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη. Παραμένουν τα λαμπιόνια στα δέντρα στην Βασιλίσσης Όλγας, ενώ ενισχύεται ο εναέριος στολισμός της Γρηγορίου Λαμπράκη.

Στολισμός σε Βασιλίσσης Όλγας και Γρηγορίου Λαμπράκη
Ο στολισμός στην αγορά Καπάνι θα παραμείνει ο ίδιος απλά θα προστεθεί το εορταστικό κομμάτι του διάκοσμου που αποθηκεύεται από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Θα συντηρηθεί ώστε να αντικατασταθούν οι καμένες λάμπες.

Στολισμός στην αγορά Καπάνι
Ο μπλε ουρανός θα τοποθετηθεί και φέτος στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας καθώς κάθε χρόνο εντυπωσιάζει τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες της πόλης.

Οι φωτιζόμενες κατασκευές που προμηθεύτηκε ο δήμος Θεσσαλονίκης τα προηγούμενα χρόνια θα τοποθετηθούν κατά μήκος της νέας παραλίας. Πρόκειται για το φωτεινό πιάνο, τον κύβο και τα φωτεινά τρίγωνα. Ο δήμος φέτος σχεδιάζει να κάνει τροποποιήσεις στις κατασκευές, έτσι ώστε να εκπέμπουν ένα πιο εορταστικό πνεύμα.

Πάνω από 100 δέντρα στις έξι δημοτικές κοινότητες
Πάνω από 100 δέντρα διαφόρων μεγεθών θα τοποθετηθούν στις έξι δημοτικές κοινότητες του δήμου Θεσσαλονίκης σε διάφορα κεντρικά σημεία. Ακόμη θα τοποθετηθούν από μία φωτιζόμενη φάτνη, φωτιζόμενα καραβάκια, φωτιζόμενες μεταλλικές μπάλες κ.α.

Όπως κάθε χρόνο ο δήμος Θεσσαλονίκης θα τοποθετήσει ένα κεντρικό δέντρο σε κάθε νοσοκομείο της πόλης αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο τους στη διαχείριση της πανδημίας.

Στις 7 Δεκεμβρίου η φωταγώγηση του δέντρου στην Αριστοτέλους – Στη μία θα σβήνουν τα λαμπάκια
Όπως έχει ανακοινώσει ήδη ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας η ενεργειακή κατανάλωση για τον εορταστικό φωτισμό της πόλης κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, θα είναι φέτος χαμηλότερη κατά 58% σε σχέση με το 2021.

Προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας κατά την εορταστική περίοδο η φωταγώγηση του εορταστικού διακόσμου της πόλης θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου κι όχι στο τέλος Νοεμβρίου, ο εορταστικός διάκοσμος θα σβήνει στη 1.00 τα ξημερώματα με τη χρήση ειδικών έξυπνων συστημάτων φωτισμού και ο φωτισμός θα είναι τύπου led, έτσι ώστε να επιτευχθεί έως και 70% εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με τα παραδοσιακά φωτιστικά σώματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο φετινός εορταστικός διάκοσμος αντιστοιχεί σε KWh στο 2,4% της μηνιαίας κατανάλωσης του δημοτικού φωτισμού και στο 0,2% της ετήσιας.

Στόχος της διοίκησης είναι ο στολισμός που θα αποκτάται χρόνο με τον χρόνο μέσω χορηγιών να είναι στην κυριότητα του δήμου, έτσι ώστε να μπορεί και η Θεσσαλονίκη να ανταγωνιστεί επάξια πόλεις με παράδοση στον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και να γίνει ένας ελκυστικός χριστουγεννιάτικος προορισμός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ