Την έντονη αποδοκιμασία του στο ενδεχόμενο η Τουρκία να αποκτήσει επιπλέον συστοιχίες του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 εξέφρασε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Η αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας έρχεται στον απόηχο του δημοσιεύματος του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS που υποστηρίζει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να υπογράψει νέα συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια του συστήματος S-400.

Να σημειωθεί πως χθες το απόγευμα ο Ρόμπερτ “Μπομπ” Μενέντεζ, μαζί με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζόρτζ Τσούνη, επισκέφθηκαν σήμερα το απόγευμα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και είχαν συναντήσεις με παράγοντες της περιοχής. Οι δύο άνδρες, βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο ιδιωτικής επίσκεψης, προσκεκλημένοι επιχειρηματία, αλλά με την ευκαιρία επισκέφθηκαν και το λιμάνι προκειμένου να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις αλλά και την στρατιωτική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε αυτό. Ο Αμερικανός πολιτικός και δικηγόρος, υπηρετεί ως Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών για το Νιου Τζέρσεϊ από το 2006, ενώ επίσης είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ από το 2021.
Υπενθυμίζεται ότι οι προθέσεις της Άγκυρας δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα πλήρως, καθώς μένει να επιβεβαιωθεί το εάν όντως η Τουρκία σκοπεύει να υπογράψει μια νέα αμυντική σύμβαση με τη Ρωσία όπως υποστηρίζει το πρακτορείο TASS. Σε κάθε, όμως, περίπτωση, το ενδεχόμενο να προμηθευτεί μια νέα συστοιχία S-400 παραμένει στο τραπέζι, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται στο συμβόλαιο που έχει ήδη υπογράψει με τη ρωσική πλευρά.

Και τα δύο σενάρια βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετο τον γερουσιαστή Μενέντεζ, ο οποίος χαρακτηρίζει τη προμήθεια επιπλέον S-400 ξεκάθαρη παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων και καλεί την Τουρκία να απορρίψει κάθε στρατιωτική συνεργασία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτηρίζει έναν εγκληματία πολέμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ