Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» παραχώρησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία μίλησε μεταξύ άλλων για το Τατόι, για τα γλυπτά του Παρθενώνα, για τα οποία υποστήριξε ότι «η επιστροφή τους τίθεται σε ανώτατο επίπεδο» αλλά και για τα μουσεία που θα δημιουργηθούν στη Θεσσαλονίκη.

«Εξαιτίας του Μετρό έχει γίνει η μεγαλύτερη ανασκαφική έρευνα στην πόλη, η οποία έχει αποδώσει περισσότερα από 300.000 ευρήματα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΠΟ, με τη συνδρομή της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε και του Υπουργείου Υποδομών, δημιουργούνται δύο μουσεία: Ένα μουσείο στο κτίριο στρατωνισμού στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά κι ένα στη διασταύρωση στον σταθμό του μετρό στο Σιντριβάνι, το λεγόμενο “Crossover”», τόνισε η κ. Μενδώνη.Μιλώντας για τις επόμενες ενέργειες του υπουργείου Πολιτισμού σημείωσε ότι εκτός από το ανάκτορο ο στάβλος του Γεωργίου θα δημοπρατηθεί τις επόμενες μέρες ενώ η οικία του δασοφύλακα, η οποία θα παραδοθεί τέλος Φεβρουαρίου, θα είναι το κέντρο της πληροφόρησης για όποιους σήμερα πηγαίνουν στο Τατόι για την ιστορία του κτήματος.

Ορόσημο το 2025 για τη δημιουργία του Μουσείου

«Είναι μια σειρά άλλων κτιρίων, το παλιό, το νέο βουστάσιο, το οποίο και αυτό είναι σε διαδικασία δημοπράτησης. Η πρώτη φάση είναι στο τέλος του 2023 για μια σειρά μικρότερων κτηρίων, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν και χρηματοδοτούνται από το τρέχον ΕΣΠΑ. Έχουμε το 2025 ως ένα ορόσημο, καθώς τότε θα έχει ολοκληρωθεί το ανάκτορο με τους Κήπους και θα έχει ήδη δημιουργηθεί το μουσείο μέσα στον χώρο του πρώην ανακτόρου. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα η εξέλιξη των έργων στο Τατόϊ είναι στα κανονικά χρονοδιαγράμματά της» διευκρίνισε η κ. Μενδώνη.

Αποκάλυψε ότι συγχρόνως, υπάρχει ένα άλλο πολύ μεγάλο έργο της τεκμηρίωσης και της συντήρησης προκειμένου να εκτεθούν στις μουσειακές υποδομές περίπου 100 χιλιάδες αντικειμένας, τα οποία βρέθηκαν στοιβαγμένα και σε πολύ κακή κατάσταση μέσα στα εγκαταλελειμμένα κτήρια

Ειδικότερα σημείωσε ότι μεταξύ αυτών των αντικειμένων συγκαταλέγονται ό,τι μπορεί να δει κανείς σήμερα στα αντίστοιχα ανάκτορα, στα αντίστοιχα βασιλικά ενδιαιτήματα των ευρωπαϊκών χωρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ