Λογαριασμοί ρεύματος, 3+1 τιμολόγια: Ποιο σας συμφέρει περισσότερο
Αλλάζουν από 1η Δεκεμβρίου οι χρεώσεις – Τα υπέρ και τα κατά και τα κριτήρια με τα οποία πρέπει να διαλέξετε – Πλήρης οδηγός για να περιορίσετε το κόστος
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Τον προηγούμενο χειμώνα ζήσαμε τον τρόμο της αναμονής των φουσκωμένων λογαριασμών του ρεύματος λόγω της ενεργειακής κρίσης που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αυτό τον χειμώνα φόβος για την επάρκεια της ενέργειας ή για ανεξέλεγκτο καλπασμό της τιμής του ρεύματος -ή και του φυσικού αερίου- δεν υπάρχει. Παρ’ όλα αυτά, οι καταναλωτές θα περάσουν, καθώς φαίνεται, την επόμενη περίοδο προσπαθώντας να διαλέξουν το τιμολόγιο ρεύματος που τους συμφέρει περισσότερο.

Πράσινο, μπλε, κίτρινο ή πορτοκαλί; Ποιο από τα καινούρια τιμολόγια που έρχονται είναι το πιο συμφέρον για το σπίτι μου; Ποιο να διαλέξει το δικό μου νοικοκυριό και με ποια κριτήρια; Με ποιο θα πληρώνω λιγότερα; Πού υπάρχουν κρυμμένες παγίδες; Τι διαφορές έχουν μεταξύ τους τα τιμολόγια; Τι καθορίζει τις τιμές και κάθε πότε; Ο παραπάνω καταιγισμός ερωτημάτων βασανίζει τους περισσότερους καταναλωτές. Και, καθώς φαίνεται, θα συνεχίσει να τους βασανίζει με περισσότερη ένταση, καθώς θα πλησιάζει η ώρα που θα κληθούν υποχρεωτικά να αλλάξουν το τιμολόγιο ρεύματός τους.Από την 1η Δεκεμβρίου θα υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις διαθέσιμες επιλογές (πάνω σε αυτές τις βασικές επιλογές οι πάροχοι θα χτίσουν τα δικά τους προγράμματα ώστε να τα κάνουν πιο ελκυστικά). Σε κάθε βασικό είδος τιμολογίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνει υποχρεωτική τη χρήση ενός χαρακτηριστικού χρώματος, ώστε να είναι πιο εύκολη η κατηγοροποίησή τους. Τα τρία βασικά είδη τιμολογίων είναι τα σταθερά (μπλε χρώμα), τα κυμαινόμενα (κίτρινο χρώμα) και τα δυναμικά (πορτοκαλί χρώμα). Σε αυτά θα προστεθεί ένα επιπλέον είδος τιμολογίου, το ειδικό (πράσινο χρώμα). Τι είναι όμως το καθένα;

Τα σταθερά ή μπλε τιμολόγια έχουν, όπως λέει και το όνομά τους, σταθερή τιμή χρέωσης ενώ αποτελούν σύμβαση ορισμένου χρόνου. Για όλο τον χρόνο της σύμβασης η τιμή είναι σταθερή.

Τα κυμαινόμενα ή κίτρινα τιμολόγια είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αυτά τα τιμολόγια έχουν δύο βασικές υποκατηγορίες: αυτή στην οποία η τιμή καθορίζεται πριν από την περίοδο κατανάλωσης με οδηγό την τιμή της προηγούμενης περιόδου και αυτή στην οποία η τιμή καθορίζεται εκ των υστέρων, μετά την αγορά και τη χρήση της ενέργειας.

Τα δυναμικά ή πορτοκαλί τιμολόγια δίνουν τη δυνατότητα να καθορίζεται δυναμικά η τιμή της ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή που καθορίζεται από τη σποτ αγορά μπορεί να αλλάξει ακόμα και μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.

Το μπόνους, ειδικό ή πράσινο τιμολόγιο, θα έχει τιμή που θα ανακοινώνεται την πρώτη μέρα κάθε μήνα και θα κλειδώνει για όλη τη διάρκειά του, ανεξάρτητα από το τι θα συμβαίνει στον κόσμο. Σε αυτό θα μεταφερθούν αυτόματα όσοι καταναλωτές δεν θα επιλέξουν κάποιο από τα άλλα προσφερόμενα τιμολόγια.

Πώς θα επιλέξουμε

Παρά το γεγονός ότι είναι νωρίς ακόμα για να κάνουμε τις οριστικές μας επιλογές, καθώς θα πρέπει να περιμένουμε να διαμορφωθούν τα τελικά τιμολόγια από τους παρόχους -με τις επιπλέον παροχές και τις βασικές τιμές και προσφορές στην κάθε κατηγορία-, επειδή πρόκειται για μια αρκετά σύνθετη διαδικασία το καλύτερο είναι να ξεκινήσουμε το… διάβασμα από νωρίς ώστε όταν έρθει η ώρα να είμαστε έτοιμοι να επιλέξουμε με βεβαιότητα. Αλλωστε, σε κάθε περίπτωση, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να έχουμε επιλέξει το τιμολόγιο που θέλουμε, ώστε την πρώτη μέρα του 2024 να μπούμε σε αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ