Δραματική είναι κατάσταση στην Αττική, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται συνεχώς, ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία γίνεται ολοένα και δυσκολότερη. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια σειρά από νέα μέτρα, τα οποία τίθενται σε ισχύ από σήμερα. Μάλιστα, οι επόμενες μέρες θα κρίνουν αν θα επιβληθεί lockdown στην Αττική σε περίπτωση που ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων, έτσι ένα δεύτερο lockdown θα είχε ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των ευπαθών ομάδων. Μάλιστα, τα μέτρα που εξετάζονται είναι η επαναφορά του μοντέλου των sms 13033 και ο περιορισμός ή και η επιβολή ωραρίου στις μετακινήσεις των γηραιότερων (άνω των 65) συμπολιτών μας.

Σημειώνεται πως από σήμερα μέχρι την 4η Οκτωβρίου στην Αττική, είναι τα εξής:
Ανώτατο όριο ως 9 άτομα σε συναθροίσεις σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους
Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους
Αναστέλλονται οι προβολές ταινιών σε κλειστά σινεμά
20 άτομα σε γάμους, βαφτίσεις, κηδείες
Αποφασίζεται η διανομή θετικών κρουσμάτων (π.χ. μετανάστες) η διαμονή σε ξενοδοχεία
Τηλεργασία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα στο 40% σε χώρους γραφείου
Μετακινήσεις για το δημόσιο τομέα σε τρεις βάρδιες (07:00, 08:00, 09:00)
Εκτεταμένοι έλεγχοι σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων (π.χ, σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, νοσοκομεία)
Παράλληλα, επισημαίνεται πως έχει σημάνει συναγερμός καθώς αυξάνονται οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα στις ΜΕΘ ήδη αγγίζει το 70%!

Κλειστά σχολεία
Σημειώνεται πως αρκετά σχολεία θα μείνουν κλειστά τόσο λόγω κορονοϊού όσο και λόγο της κακοκαιρίας που έπληξε τις προηγούμενες μέρες την Ελλάδα. Έτσι, «λουκέτο» μπαίνει στα σχολεία της Πέλλας. Επιπλέον, σε άλλες 20 σχολικές μονάδες ανά την επικράτεια έχει ανασταλεί η λειτουργία συγκεκριμένων τμημάτων για ορισμένο χρονικό διάστημα. Οι 17 αφορούν σε σχολεία της Αττικής και οι υπόλοιπες τρεις αφορούν σε συγκεκριμένα τμήματα σε σχολεία του Πύργου, των Τρικάλων και των Σερρών.

Την ίδια ώρα σημειώνεται πως συνολικά τέσσερα σχολεία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους πλήρως. Πρόκειται για το 2ο Γενικό Λύκειο Καισαριανής και το 2ο Δημοτικό Βουτών Ηρακλείου, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί έως και τις 27 Σεπτεμβρίου, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας, το οποίο θα παραμείνει κλειστό έως και τις 30 Σεπτεμβρίου και το 2ο Νηπιαγωγείο Δάφνης, το οποίο θα παραμείνει κλειστό έως και την 1η Οκτωβρίου.Με εγκύκλιο που εξέδωσε την Κυριακή το υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπεται ότι από τις 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Νοεμβρίου το 40% του προσωπικού του δημοσίου τομέα, φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ, με έδρα την περιφέρεια Αττικής, θα πρέπει να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία. Καθίσταται υποχρεωτική η επαναφορά σε ισχύ των τριών ωραρίων προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων (07:00-15.00, 08.00 -16.00 και 09.00 -17.00) ή ακόμα και η παροχή εργασίας σε βάρδιες, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού και δύναται να πραγματοποιείται μέχρι τις 16:00 για όσες υπηρεσίες λήγει μέχρι τις 15:00 σύμφωνα με τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις. Σε κάθε είδους χώρους εργασίας, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας. Επίσης, με την εγκύκλιο επανακαθορίζονται οι ομάδες αυξημένου κινδύνου με βάση σχετική ΚΥΑ της 17ης Σεπτεμβρίου. Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυτές (περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο που επισυνάπτεται) δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας και παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως. Η ειδική άδεια απουσίας χορηγείται πλέον μόνο με ιατρική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού που εκδίδεται κατόπιν παραπεμπτικού εγγράφου της Υπηρεσίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ