Σημειώνεται πως εντός της ημέρας θα συνεδριάσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, για να γίνει μία εκτίμηση της κατάστασης. Στο επίκεντρο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα μπει η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο τραπέζι έχουν πέσει σενάρια για αυστηροποίηση του lockdown (π.χ. με απαγόρευση κυκλοφορίας για περισσότερες ώρες αντί του βραδινού 9 με 5) ή για αυστηρότερους ελέγχους ή ακόμη και για «σφράγισμα» των χερσαίων συνόρων, αφού διαπιστώνεται επιδημιολογική επιβάρυνση σε περιοχές όπου παρατηρούνται μετακινήσεων εργατών γης.Την ίδια ώρα, οι ειδικοί συνεχίζουν να προειδοποιούν για αύξηση στις διασωληνώσεις και τους θανάτους ασθενών.

Ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, Αθανάσιος Τσακρής, εμφανίστηκε έκπληκτος από τη νέα αύξηση των κρουσμάτων. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, επεσήμανε πως ο αριθμός των διασωληνωμένων και ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία είναι αναμενόμενο να αυξάνονται και θα αυξηθούν ακόμη τις επόμενες μέρες.

Για τεράστια διασπορά του ιού στην κοινότητα έκανε, παράλληλα, λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Προφανώς θα αυξηθούν οι νεκροί, όμως αυτό είναι το τίμημα που πληρώνουμε σε αυτή τη φάση. Ας μας γίνει το μάθημα πάθημα, ώστε να μην ξαναφτάσουμε εδώ», είπε στον ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί η τεράστια διασπορά και στη συνέχεια να ανοίξουν μόνο οι δραστηριότητες που δεν δημιουργούν πρόβλημα.Το αρνητικό ρεκόρ αυτό έρχεται σε μια στιγμή που τα μηνύματα για τη Θεσσαλονίκη από την άποψη των λυμάτων ήταν… μάλλον ενθαρρυντικά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως, όπως ανακοινώθηκε χθες, το ιικό φορτίο των λυμάτων αυτήν την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη παρουσιάζει μία αύξηση της τάξης του 50%. Ωστόσο, πρόκειται για αύξηση σημαντικά μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη αύξηση μεταξύ των δύο προηγούμενων εβδομάδων, που ήταν της τάξης του 150%.

«Είναι σαφής βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά και πάλι μιλάμε για αύξηση. Τα δεδομένα αποτυπώνουν την εικόνα που κάθε κάτοικος της Θεσσαλονίκης αντιλαμβάνεται πια, την εικόνα των νοσοκομείων της πόλης, την εικόνα ότι όλοι μας πλέον γνωρίζουμε κάποιον που νοσεί, που νοσηλεύεται, που έχασε τη ζωή του στη μάχη με τον ιό. Είναι η εικόνα της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ