Το εθνικό σχέδιο για τον εμβολιασμό των Ελλήνων κατά του κορονοϊού παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου 2020 ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στον απόηχο των θετικών ανακοινώσεων για τα εμβόλια από την Pfizer και την Moderna, κι ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 60 θανάτους, 480 διασωληνωμένους και 3.209 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Όπως είπε ο υπουργός ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να εκπονηθεί νωρίς ένα επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για covid-19, έτσι ώστε όταν έρθουν τα εμβόλια να εμβολιαστούν με ασφάλεια , οργάνωση και ιεράρχηση οι πολίτες. Παρουσιάζοντας στη συνέχεια το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για covid-19, ο υπουργός αρχικά τόνισε ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές. Όλα τα εμβόλια και της γρίπης και της COVID θα είναι δωρεάν.Η προμήθεια των εμβολίων θα είναι κεντρική από την ΕΕ, η οποία θα προμηθευτεί 1,1 δισ. δόσεις. Όλες οι χώρες της ΕΕ θα παραλάβουν τα εμβόλια την ίδια χρονική στιγμή, η αναλογία θα είναι ίδια, ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας, και η τιμή ίδια για τις χώρες.

Η ΕΕ έχει διαπραγματευτεί με έξι εταιρείες (AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi -GSK, Pfizer- BioΝΤech, CureVac, Moderna) και έχει υπογράψει συμφωνία με 4 εταιρείες. Ο υπουργός εξήγησε ότι τα εμβόλια θα φτάσουν από τις εταιρείες παραγωγής στην Ελλάδα, στις κεντρικές αποθήκες των κρατών- μελών. Από εκεί, με ασφάλεια, θα φτάσουν στα εμβολιαστικά κέντρα όπου και θα εμβολιάζεται ο πληθυσμός.Στην Ελλάδα θα υπάρχουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα όπου θα εμβολιάζονται 2.117.440 συμπολίτες μας τον μήνα. Στα εμβολιαστικά κέντρα θα υπάρχουν δύο βάρδιες, πρωί – απόγευμα και θα δουλεύουν έξι μέρες την εβδομάδα, όχι την Κυριακή. Υπολογίζεται ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να εμβολιαστεί. Αν έρθουν παραπάνω εμβόλια στη χώρα μας, θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του κυβερνητικού σχεδίου για να αναπτυχθούν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, είπε ο υπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ