Δεν θα προκαλέσει έκπληξη στους επιστήμονες μία νέα αύξηση και την επόμενη εβδομάδα, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να αποτυπωθεί επιδημιολογικά η επιστροφή στα θρανία. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη αναμένουν και την επόμενη εβδομάδα να επηρεαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων από την έντονη κινητικότητα στην πόλη λόγω της 86ης ΔΕΘ, αλλά και του συγχρωτισμού στις συγκεντρώσεις και τις πορείες.

«Οι καινούριες μεταλλάξεις είναι γρήγορες στην εκδήλωση και δεν χρειάζεται πλέον 15 ημέρες. Στην τελευταία καταμέτρηση σίγουρα υπήρχαν κρούσματα από τα σχολεία αλλά και από την ΔΕΘ και τις συγκεντρώσεις. Ίσως και η επόμενη καταμέτρηση να είναι αυξητική και να εμπεριέχει κρούσματα από τις ημέρες της Έκθεσης» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο καθηγητής Παθολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», Βασίλης Κώτσης.

Το 6ο κύμα βρίσκεται στη φάση της εξασθένησης του αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον διευθυντή της Β’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου» Νίκο Καπραβέλο. «Βρισκόμαστε σε πλήρη ύφεση. Η αύξηση των κρουσμάτων που είδαμε ήταν αναμενομένη, αλλά το κύμα του καλοκαιριού πλέον εξασθενεί» λέει χαρακτηριστικά.

Τα χαρακτηριστικά του 7ου κύματος

Όσο ο καιρός αλλάζει και εισχωρούμε στους χειμερινούς μήνες, τα κρούσματα ίσως να αυξηθούν, καθώς θα χρησιμοποιούνται περισσότερο οι κλειστοί χώροι που ευνοούν τη μετάδοση του ιού. Την ίδια ώρα, το χειρότερο σενάριο παραμένει η ταυτόχρονη έξαρση γρίπης και κορονοϊού.

«Το οξύτατο κύμα θα προκύψει τον χειμώνα από τον συνδυασμό της γρίπης και του κορονοϊού» δηλώνει ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο Παπανικολάου Νικόλαος Καπραβέλος. «Βέβαια, ο κορονοϊός θα είναι εξασθενημένος και θα δεν θα επηρεάσει τις ΜΕΘ. Πέρυσι την ίδια περίοδο είχα μιλήσει για εφιαλτικό χειμώνα, διότι είχαμε δει βαριές πνευμονίες από το καλοκαίρι. Το φετινό καλοκαίρι δεν ήταν ίδια η κατάσταση, η ‘Όμικρον’ δεν χτυπά το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα» εξηγεί ο κ. Καπραβέλος.

Ακόμα περισσότερο αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας εμφανίζεται ο Βασίλης Κώτσης. «Φαίνεται πως προχωράμε στην εποχή που ο κορονοϊός θα είναι μία εποχιακή λοίμωξη με συμπτώματα πυρετού και πονόλαιμου για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Πλησιάζουμε στον χειμώνα, αλλά τα σημάδια προς το παρόν δείχνουν μία σταθερή κατάσταση» τονίζει ο κ. Κώτσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ