Νέα μεγάλη υποχώρηση σημείωσε χθες Τετάρτη (26.4.2023) η τιμή του πετρελαίου Brent, ενώ και στη αντλία παρατηρείται σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών και πλέον όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε έναν νέο καθοδικό κύκλο που ενισχύεται και από την ενίσχυση του ευρώ.

Βέβαια, οι αναλυτές δεν παύουν να σημειώνουν πως η κατάσταση στην διεθνή αγορά είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την μεσοπρόθεσμη τάση που θα διαμορφωθεί στις τιμές πετρελαίου, αφού αυτή εξαρτάται από την ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον παράγοντα Κίνα να μην μπορεί κανείς να τον σταθμίσει με βεβαιότητα.Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα η κατανάλωση των καυσίμων εμφανίζεται μειωμένη το πρώτο 3μηνο του έτους, όπως τουλάχιστον αυτή εμφανίζεται μέσα από τις εισπράξεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι και σε επίπεδο μήνα υπάρχει μείωση, τόσο σε ότι αφορά τον στόχο που είχε τεθεί, όσο και σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΦΚ επιβάλλεται ανά χιλιόλιτρο και είναι σταθερός, οπότε και δεν αλλάζει ανάλογα με την πορεία των τιμών. Για παράδειγμα ο ΕΦΚ στην βενζίνη είναι 71 λεπτά το λίτρο και είναι ο ίδιος, όταν η βενζίνη είχε φτάσει στα 2,4 ευρώ το λίτρο, αλλά και όταν ήταν στο 1,6 ευρώ το λίτρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ