Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και συνδικάτα έχουν προκαλέσει άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, που φέρνουν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Στο επίκεντρο του νέου θεσμικού πλαισίου που προωθείται βρίσκονται τουλάχιστον πέντε μεγάλες αλλαγές σε ωράρια – υπερωρίες, άδειες, τηλεργασία, συνδικαλιστικό νόμο και κάρτα εργασίας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση εντός του Νοεμβρίου, με την κυβέρνηση να επιδιώκει τη μέγιστη κοινωνική συναίνεση. Στην «αιχμή του δόρατος» βρίσκονται οι νέες παρεμβάσεις για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.Πιο αναλυτικά, το μέρος V του νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων, προβλέπει τα εξής:

κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους έως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου εξαμήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας,
αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών,
προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή,
προσθήκη της 1ης Ιανουαρίου και της 28ης Οκτωβρίου στις υποχρεωτικές αργίες,
κατάργηση της αναχρονιστικής διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών,
θεσμοθέτηση δικαιώματος, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά βεβαίως να μισθοδοτείται.
Επίσης, σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Εργασίας, το Μέρος Ι επιφέρει μία ψηφιακή επανάσταση με το «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», καθώς καταργείται πλήθος εγγράφων. Επιπλέον, θεσπίζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας για την on-line παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων, την καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» και των απλήρωτων υπερωριών και τη διευκόλυνση της διευθέτησης του ωραρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ