Την ύφεση των καιρικών φαινομένων αναμένουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε να γίνει η καταγραφή των ζημιών από τις πλημμύρες που έπληξαν Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Σποράδες, ώστε να κάνουν και τους δικούς τους λογαριασμούς.

Ο προϋπολογισμός, έχει εγγεγραμμένο κονδύλι για την κάλυψη των ζημιών από φυσικές καταστροφές ύψους 1 δισ. ευρώ, ωστόσο με δεδομένο ότι το φαινόμενο των πλημμυρών βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη κανείς δεν μπορεί ακόμη να μιλήσει για κόστος αποκατάστασης.Πάντως οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας και δευτερευόντως στην Φθιώτιδα, έρχονται να προστεθούν σε αυτές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Συνολικά οι ζημιές είναι σε πολλά επίπεδα και αφορούν σπίτια, υποδομές, καλλιέργειες, διαρκή αγαθά κ.ά., ενώ η αποκατάσταση σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.Το σημερινό φαινόμενο υπερκέρασε κατά πολύ τον Ιανό με 400 χιλιοστά βροχής καθώς ο Daniel έφτασε και τα 900 χιλιοστά βροχής δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών. του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος εκτίμησε ότι το κόστος των καταστροφών στην αγροτική παραγωγή θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, όπως και σε προηγούμενες αντίστοιχες καταστάσεις, μέρος του κόστους καλύφθηκε από κοινοτικά κονδύλια (ειδικότερα το ΕΣΠΑ) σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση υποδομών και ένα μέρος της οικιστικής αποκατάστασης των πληγέντων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ