Η σφοδρή νεροποντή που έπληξε τη συμπρωτεύουσα προκάλεσε δεκάδες καταστροφές, ξήλωσε δρόμους και πεζοδρόμια, παρέσυρε αυτοκίνητα και πλημμύρησε επιχειρήσεις. Από τη μανία της φύσης δεν ξέφυγε ούτε ο Λευκός Πύργος ούτε και ο χώρος της ΔΕΘ καθώς νερά να εισήλθαν στο ισόγειο.
Συγκεκριμένα, το ισόγειο, αλλά και το υπόγειο του Λευκού Πύργου γέμισε με νερά με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες να κληθούν ώστε να τα απαντλήσουν. Τα νερά έφτασαν το ενάμιση μέτρο καθώς πλημμύρισε το σημείο μπροστά από την είσοδο του μνημείου που θα παραμείνει κλειστό σήμερα ενώ ακόμα αναμένεται να αποφασιστεί αν θα είναι και αύριο επισκέψιμο.

Νερά μπήκαν μέσα και στο περίπτερο 9 της ΔΕΘ, ενώ μετά την αποχώρησή τους αυτό που έμεινε μέσα είναι λάσπες.Μεγάλα προβλήματα από την ισχυρή καταιγίδα εντοπίστηκαν στη δυτική Θεσσαλονίκη και στο κέντρο της πόλης, όπου επιχειρήσεις πλημμύρισαν.

Στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχτηκε 540 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής ενέργειες έγιναν σε 25 περιπτώσεις εκ των οποίων, 18 για αντλήσεις υδάτων, δύο για κοπές δέντρων και επτά για απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο.Οι ενέργειες συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, κυρίως για αντλήσεις υδάτων.

Το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει έκκληση στους πολίτες και όσους οδηγούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις περιοχές όπου εκδηλώνονται τα φαινόμενα, δεδομένου ότι αναμένονται πολύ ισχυρά τις επόμενες ώρες.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι χθες στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους των περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Λάρισας & Μαγνησίας, καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και προειδοποιώντας τους για την εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων το επόμενο 24ωρο.
Η νεροποντή ξήλωσε κυριολεκτικά τον μισό δρόμο από κυβόλιθους στην Αποστόλου Παύλου αλλά και το οδόστρωμα στη συμβολή της με τη Μελενίκου. Το νερό έτρεχε σαν ποτάμι και τα φρεάτια δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τον τεράστιο όγκο του.

Εικόνες καταστροφής και στις Συκιές και στη δυτική Θεσσαλονίκη, καθώς η σφοδρή καταιγίδα ξήλωσε πεζοδρόμια και παρέσυρε μέχρι και ΙΧ αυτοκίνητα.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν επί της οδού Ρήγα Φεραίου όπου η βροχή ξήλωσε τα πεζοδρόμια αλλά και τους προφυλακτήρες από σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Επίσης, ο χείμαρρος πήρε μαζί του κάδους αλλά και ένα ΙΧ αυτοκίνητο το οποίο κατέληξε σε ιχθυοπωλείο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ξυπνήσουν και να δουν ένα βομβαρδισμένο τοπίο. Μάλιστα, το νερό κατέβασε πέτρες, χώματα αλλά και φερτά υλικά.

Η πρόβλεψη για την πορεία της κακοκαιρίας
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν από τα μεσάνυχτα σε βόρεια και κεντρική Ελλάδα αναμένεται να συνεχιστούν έως και τις απογευματινές ώρες σήμερα Δευτέρα, με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Κατά το διάστημα αυτό και έως περίπου σήμερα το μεσημέρι, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, στη Χαλκιδική, σε περιοχές της Κεντρικής και κυρίως της Ανατολικής Θεσσαλίας, στις Σποράδες, σε περιοχές της Κεντρικής και κυρίως της Βόρειας Εύβοιας, στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία.

Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα. Το αναμενόμενο επεισόδιο είναι Κατηγορίας 2 όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ