Ακριβότερα σε ποσοστό ως και 15% θα προμηθευτούν οι καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη την παραδοσιακή λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα (7/3) καθώς οι αρτοποιοί δηλώνουν αδυναμία ν’ απορροφήσουν τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια, ενώ υπολογίζουν ότι φέτος θα φουρνίσουν συνολικά γύρω στα 450.000 τεμάχια προκειμένου να τα διαθέσουν προς πώληση.η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» Έλσα Κουκουμέρια, με την ανατίμηση αυτή που θα φέρει την τιμή από 2,50 -3,20 (σ.σ. πέρυσι η τιμή ανά τεμάχιο κυμαινόταν από 2,20-2,80 ευρώ), οι αρτοποιοί «δεν θα μεγεθύνουν τα κέρδη τους, αλλά θα περιορίσουν τις μεγάλες τους ζημιές». Βεβαίως πρόσθεσε ότι η τιμή είναι ελεύθερη και κάθε αρτοποιίο μπορεί να τη διαμορφώσει όπως επιθυμεί.Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι η τιμή στα άλευρα καταγράφεται φέτος αυξημένη κατά 40% σε σχέση με πέρυσι «και γενικώς οι πρώτες ύλες στα αρτοποιία έχουν ανατιμηθεί σε ποσοστό από 30% έως και 50%», τη στιγμή μάλιστα που, όπως λέει, που καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια που φτάνουν και τα τριπλάσια ποσά στα τιμολόγια ρεύματος. Το ενεργειακό κόστος μειώνει τη ζήτηση εκ μέρους των νοικοκυριών ενώ δυσκολεύει την επιβίωση των αρτοποιείων που παλεύουν να βγάλουν τις ρυθμίσεις και τους διακανονισμούς των χρεών τους.

Επιπλέον σε ερώτηση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά, αν η κατάσταση συνεχιστεί, αφενός θα είναι δύσκολο να εκτελεστούν τα καινούργια συμβόλαια, αφετέρου θα επιβαρυνθούν επιπλέον οι τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρτοποιοί του νομού Θεσσαλονίκης είχαν προχωρήσει σε αύξηση της τιμής της λαγάνας το 2019, όταν προηγουμένως για έντεκα χρόνια τη διατηρούσαν αμετάβλητη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ