Και η Θεσσαλονίκη τιμά σήμερα, ανήμερα της 17ης Νοέμβρη, την 46η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο.

Ήταν Νοέμβριος του 1973 όταν ξέσπασε μαζική λαϊκή αντίδραση στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές. Η εξέγερση κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, καταλήγοντας σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, ύστερα από μια σειρά γεγονότων, αρχής γενομένης με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Και η Θεσσαλονίκη τιμά την σημερινή επέτειο με εκδηλώσεις αλλά και τις καθιερωμένες πορείες. Από το πρωί η πύλη της Πολυτεχνικής Σχολής θα είναι ανοιχτή για κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που έχει στηθεί στο προαύλειο, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν πορείες, με αφετηρία την Πολυτεχνική Σχολή.

Στις 17.00 τα μέλη του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών θα ξεκινήσουν πορεία από τον χώρο έξω από την Πολυτεχνική Σχολή. Θα ακολουθήσουν μέλη του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ και της νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Μισή ώρα αργότερα, στις 17.30 , δίνουν ραντεβού στο ίδιο σημείο φοιτητικοί σύλλογοι, μέλη της ΕΑΑΚ, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΕ κι άλλων κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, καθώς και της ΚΕΕΡΦΑ και μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Πορεία με αφετηρία την Πολυτεχνική Σχολή θα πραγματοποιήσουν την ίδια ώρα και μέλη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της ΕΔΟΘ, ενώ “παρών” δηλώνει και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα συμμετάσχει επίσης στις επετειακές εκδηλώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ