Ερντογάν: «Δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης»
Κλιμάκωσης συνέχεια από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επιτέθηκε σήμερα με βαριές κατηγορίες στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο. Οξύνοντας τους τόνους, κατηγόρησε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ομιλία του στο Κογκρέσο. Ο Τούρκος πρόεδρος, συνέχισε την ομιλία του, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις της Τουρκίας.Μάλιστα η «Χουριέτ», είχε γράψει ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, εξέφρασε τη βαθιά του δυσαρέσκεια και είπε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσουμε το ζήτημα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης». «Θα μπορούσαμε να είχαμε συνομιλίες στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά μετά τις τελευταίες του δηλώσεις, πρέπει να το αναθεωρήσουμε και αυτό. Ο Μητσοτάκης είχε πει “να μην εμπλέκουμε τρίτους σε αυτή τη δουλειά”, αλλά πήγε και μίλησε με τις ΗΠΑ για αυτό το θέμα».

Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο Ερντογάν φέρεται ότι υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να μπλοκάρει την πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Ερντογάν: Έξι νέα υποβρύχια με εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά έως το 2027
«Σχεδιάζουμε να θέσουμε σε λειτουργία το υποβρύχιο Hizirreis το 2023 και το Selmanreis το 2027. Ξεκινώντας από φέτος, θα θέτουμε σε λειτουργία ένα υποβρύχιο κάθε χρόνο και θα προσθέσουμε έξι υποβρύχια νέου τύπου στο ναυτικό μας μέχρι το 2027», εξήγησε αρχικά ο πρόεδρος Ερντογάν.Όπως τόνισε, πρόκειται για υποβρύχια πραγματικά εντυπωσιακά όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, καθώς ζυγίζουν 1.856 τόνους πάνω από το νερό και 2.420 τόνους όταν βυθίζονται, ενώ μπορούν να φτάσουν και πιο βαθιά από τα 300 μέτρα. Επιπλέον, μπορούν να μείνουν κάτω από το νερό για τρεις ημέρες και στη θάλασσα συνολικά για 12 εβδομάδες χωρίς ανεφοδιασμό, ενώ είναι εξοπλισμένα με αποτελεσματικά όπλα ενάντια σε υποβρύχιους, θαλάσσιους και χερσαίους στόχους.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως στόχος είναι το πρώτο υποβρύχιο, που ονομάζεται Pirireis, να παραδοθεί στη Διοίκηση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων φέτος.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για τον ίδιο τύπο υποβρυχίων -τύπου «Παπανικολής»- που είχε προμηθευθεί και η Ελλάδα από τη Γερμανία, το πρώτο εκ των οποίων (τέσσερα συνολικά) κατέπλευσε στη χώρα μας το 2010.

Η Αθήνα απαντά στον Ερντογάν: «Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας»
Στις δηλώσεις του Ερντογάν κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Σχολιάζοντας την ακραία πρόκληση του Τούρκου προέδρου που δήλωσε ότι για εκείνον «δεν υπάρχει ο Μητσοτάκης», ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα».

Και προσθέτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ