Δηλώσεις Λίντνερ καμπανάκι για την Ελλάδα – Οι προειδοποιήσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ
H απόφαση της Ε.Ε. να αναστείλει την ισχύ των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας για το έλλειμμα και το χρέος δεν αποτελεί δικαιολογία για τις χώρες μέλη να παραμείνουν προσκολλημένες στις χαλαρές δημοσιονομικές πολιτικές, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ.

«Το γεγονός ότι οι χώρες μέλη έχουν τη δυνατότητα να αποκλίνουν από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας δεν σημαίνει ότι θα πρέπει και να το κάνουν», είπε σε δηλώσεις του στους FT.
«Εμείς δεν θα επωφεληθούμε της ρήτρας διαφυγής, αλλά αντιθέτως θα επιστρέψουμε στο εθνικό φρένο χρέους», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην χώρα του και στο αυστηρό όριο των ελλειμμάτων.

Ορισμένες χώρες μέλη, κυρίως από τον Ευρωπαϊκό Νότο, ζητούν μεταρρύθμιση των κανόνων, λέγοντας ότι κάποιες στρατηγικές κρατικές δαπάνες – όπως για την άμυνα ή την κλιματική αλλαγή – θα πρέπει να τύχουν προνομιακής μεταχείρισης. Όμως, ο Λίντνερ κατέστησε σαφές ότι αντιτίθεται σε μία τέτοια προοπτική και προειδοποίησε ότι η ρήτρα διαφυγής δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για να «ξαναγράψουμε» ολόκληρο το πλαίσιο κανόνων.«Η απόφαση να παρατείνουμε την ισχύ της ρήτρας διαφυγής δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως προηγούμενο ή ως πρελούδιο για μεταρρύθμιση ολόκληρου του βιβλίου των κανόνων», τόνισε. Μολονότι αναγνώρισε ότι υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο που οι κανόνες μπορούν να εφαρμοστούν, επιμένει ότι η Ε.Ε. χρειάζεται να βαδίσει σε ένα «μακροπρόθεσμο αξιόπιστο δρόμο για τη μείωση του δημοσίου χρέους» και στο στόχο αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να είμαστε αυστηρότεροι και όχι πιο χαλαροί.

Με τη πληθωρισμό δε, να κινείται ανοδικά, ο Λίντνερ υποστήριξε ότι χρειάζεται άμεση δράση για επιστροφή στη μακροοικονομική σταθερότητα και σε αυτό που περιέγραψε ως «ουδέτερη δημοσιονομική στάση». Υπάρχει σαφής κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού, είπε.

«Εάν κοιτάξουμε τα στοιχεία, θα διαπιστώσουμε ότι χρειάζεται να σταματήσουμε τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές και να μην παρεμβαίνουμε στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς με μεγάλα κρατικά προγράμματα δαπανών. Θα πρέπει να μειώσουμε τα ελλείμματα των προϋπολογισμών», ανέφερε, στέλνοντας σινιάλα για ενδυνάμωση της προσφοράς για περισσότερη ανάπτυξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ