Ισχυρή άνοδο σημείωσαν για την Τρίτη τα συμβόλαια του πετρελαίου, στον απόηχο των προσδοκιών από τις ΗΠΑ και στις προοπτικές ενίσχυσης της ζήτησης του «μαύρου χρυσού».

Το θετικό «πάτημα» για το πετρέλαιο δόθηκε από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, που κατέγραψαν σημαντική αποκλιμάκωση και μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενισχύοντας τις προσδοκίες για χαλάρωση στην αύξηση των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed).

Επιπλέον, ο ΟPEC διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις τους για τη ζήτηση του πετρελαίου στο σύνολο του 2022 και του 2023, κάνοντας λόγο για παράγοντες που θα μπορούσαν τους επόμενους μήνες να τονώσουν τη ζήτηση.

Μάλιστα αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του Μπρεντ μπορεί να βρεθούν εκ νέου στα 90 δολάρια.

Συγκεκριμένα αναλυτές της Bank of America, τους οποίους επικαλείται το Reuters, το Brent θα μπορούσε να ανακάμψει σημειώνοντας άνοδο 23% συγκριτικά με τα σημερινά επίπεδα για να ανέλθει μέσα στους επόμενους 12 έως 36 μήνες στα 90 δολάρια το βαρέλι.

Χθες η τιμή του Brent παράδοσης Φεβρουαρίου, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, στις διεθνείς αγορές βρέθηκε στα 80,68 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο πάνω από 3,5%. Μάλιστα, σε λιγότερο από 48 ώρες η τιμή του «μαύρου χρυσού», έχει κερδίσει πάνω από 5 δολάρια το βαρέλι, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχομένως να υπάρξει κίνηση προς νέα υψηλά επίπεδα.

Η βενζίνη παράδοσης Ιανουαρίου έκανε άλμα 3,8% στα 2,1609 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης Ιανουαρίου απογειώθηκε 4,2% στα 3,0922 δολάρια το γαλόνι.

Βασική αιτία είναι ότι βασικός αγωγός μεταφοράς πετρελαίου Keystone στη Νεμπράσκα διέκοψε τη λειτουργία του στις ΗΠΑ, ενώ η ανοδική τάση ενισχύεται από τις απειλές της Ρωσίας να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής, αλλά και λόγω της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα λόγω Covid, κάτι που ενισχύει τις προοπτικές για αύξηση της ζήτησης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τιμές του του πετρελαίου καταγράφουν απώλειες λόγω των ανησυχιών ότι η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας θα μειώσει τη ζήτηση για καύσιμα, βάζοντας τις τιμές σε πτωτική τροχιά για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο οι τιμές είχαν ανέβει πάνω από τα 120 δολάρια, αλλά εν συνεχεία ο φόβος για ύφεση για στην παγκόσμια οικονομία άρχισαν να πιέζουν τις τιμές και πριν από δύο ημέρα υποχώρησαν στα επίπεδα των 75 δολαρίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ