Η κοινωνία φτωχοποιείται και η πολιτική σας είναι υπέρ των ολιγοπωλίων, τόνισε η Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιογλου», παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τρίτη, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. «Όσα συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία, δεν συμβαίνουν απλώς με την ανοχή της κυβέρνησης, συμβαίνουν εξαιτίας των πολιτικών της» υπογράμμισε.Σχολιάζοντας μάλιστα τις εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών έκανε λόγο για «θλιβερή παρουσία» και «άτακτη φυγή» του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή πως «μετά και τις νέες αποκαλύψεις που επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Χατζηδάκης πράγματι παρακολουθείτο από την ΕΥΠ το 2022 κλείνει με μια βαθιά κρίση δημοκρατίας, η οποία προστίθεται στην οικονομική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία».Κυβερνάτε με περιφρόνηση κύριοι της κυβέρνησης: Προς τους πολίτες, τους θεσμούς, τη δημοκρατία» όπως είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής. «Στην πραγματική οικονομία επικρατεί μια οριακή συνθήκη: συνδυασμός ακραίων τιμών στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης από τη μία και διαλυμένης αγοραστικής δύναμης των πολιτών από την άλλη» υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου.

«Για το 2023, ο Προϋπολογισμός προδιαγράφει τη συνέχιση της ίδιας στρατηγικής. Ίδια πολιτική απέναντι στα ολιγοπώλια της ενέργειας και την αισχροκέρδεια, πρόβλεψη για ακόμη περισσότερα έσοδα από ΦΠΑ, επιπλέον 800 εκατ. των φετινών, μείωση των δαπανών για την υγεία και την πρόνοια εν μέσω πανδημίας, στεγαστικής κρίσης, κρίσης ακρίβειας. Δεν υπάρχει απλώς πολιτική ευθύνη. Υπάρχει πολιτική στρατηγική και υπάρχουν συνέπειες:Οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται. Η φτώχεια και η παιδική φτώχεια αυξάνονται. Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα το 2022 μειώνεται. Η κοινωνία φτωχοποιείται και η ΝΔ ασκεί πολιτική υπέρ ολιγοπωλιακών συμφερόντων».
Στο βήμα της Ολομέλειας είχε προηγηθεί ο εισηγητής της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο οποίος παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε λόγο για έναν ορθολογικό και διαυγή προϋπολογισμό του 2023. Για έναν προϋπολογισμό ο οποίος, όπως είπε, δεν προϋπολογίζει απλά την Οικονομία της χώρας για το επόμενο έτος αλλά κυρίως την αναπτυξιακή λογική της χώρας τις επόμενες γενιές.Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως ο προϋπολογισμός κινείται στις συμπληγάδες της εξυπηρέτησης των αναγκών της καπιταλιστικής οικονομίας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης με αποτέλεσμα να περιορίζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

«Θα οδηγήσει στην περαιτέρω επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων προς όφελος των επενδυτών» όπως είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΚΚΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο κατήγγειλε την φοροεπιδρομή που εξαπολύει η κυβέρνηση σε συνθήκες μάλιστα ακρίβειας και ενεργειακής φτώχειας με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να πληρώνουν υπέρογκους άμεσους και έμμεσους φόρους ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι εξακολουθούν να έχουν μονοψήφιο ποσοστό στα συνολικά φορολογικά έσοδα.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΜέΡΑ25, Κρίτωνας Αρσένης, τόνισε πως αυτός ο προϋπολογισμός δεν θα εφαρμοστεί, θα τον αποτρέψουμε στη πράξη. «Τα θετικά νέα είναι ότι η θητεία της κυβέρνησης λήγει τον Ιούλιο το αργότερο» σημείωσε. Τα δυσάρεστα νέα, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, είναι ότι όποια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ προκύψει μετά τις εκλογές θα στην πράξη θα κάνει τα ίδια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ