Ελλάδα Τουρκία: «Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis», λέει η Άγκυρα
Χωρίς τέλος οι τουρκικές προκλήσεις με αιχμή την παρουσία του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και την Άγκυρα να επιμένει πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος διεξάγει έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, απαντώντας στο ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας, κατηγορεί την Αθήνα για «μαξιμαλιστικές θέσεις», οι οποίες είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και… «δεν έχουν καμία αξία για εμάς», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου, η Αθήνα «επανέλαβε τις γνωστές αντιρρήσεις της για τη σεισμική ερευνητική δραστηριότητα που το πλοίο μας συνεχίζει να διεξάγει στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο». «Αυτές οι δηλώσεις βασίζονται στους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της Ελλάδας για τα θαλάσσια σύνορα, είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο και δεν έχουν καμία αξία για εμάς» συμπληρώνει.Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε η νέα παράνομη NAVTEX της Τουρκίας που παρατείνει την παρουσία του «Oruc Reis» εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δείχνοντας ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να κάνει πίσω στις προκλήσεις.

Έτσι, το υπουργείο Εξωτερικών προχωρεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι «με νέα παράνομη NAVTEX, η Τουρκία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 11-23 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ