Η τιμή στον παραγωγή έχει πέσει στα 9 ευρώ αλλά μετά την πρόσθεση των εξόδων μεταποίησης, του ΦΠΑ 13% και του κέρδους για τα σούπερ μάρκετ, η λιανική τιμή στα ράφια φτάνει γύρω στα 14-15 ευρώ το λίτρο δήλωσε στο Action24 ο Σταύρος Νικολόπουλος έμπορος και τυποποιητής λαδιού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου τυποποιητών ελαιουργών Κρήτης, Γιώργος Ανδρεαδάκης τόνισε στο Action24 ότι υπάρχει αρνητική εξέλιξη για την κατανάλωση, κυρίως για τη διεθνή αγορά: «Έχουμε ακυρώσεις παραγγελιών και συνεχώς προσπαθούμε να πείσουμε τους αγοραστές να προσθέσουν ελαιόλαδο στη γκάμα τους καθώς λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού με τα σπορέλαιο υπάρχει μείωση στην κατανάλωση. Με το ψήφισμα της ΕΕ που επέτρεψε τη μίξη των λαδιών δημιουργείται σύγχυση στους καταναλωτές και πρόβλημα στη διακίνηση και πώληση ελαιολάδων».Για την εξέλιξη των τιμών, ο κ. Ανδρεαδάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξει υποχώρηση στην κατανάλωση και μείωση στις τιμές καθώς δεν υπάρχει ζήτηση και τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει ελάχιστες πράξεις εξαγωγής του προϊόντος σε Ιταλία και Ισπανία και μόνο στην τυποποίηση. Μάλιστα η Ισπανία όπως είπε έχει ανακοινώσει τιμές κάτω από 8 ευρώ το λίτρο, γύρω στα 7,80. Και κατέληξε ότι η Ισπανία καθορίζει τις τιμές.

Αισχροκέρδεια καταγγέλλει το ΙΝΚΑ
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης τόνισε ότι ο παραγωγός πουλάει κιλό και ο καταναλωτής αγοράζει λίτρο με διαφορά 80 γραμμαρίων. Άρα η τιμή του λίτρου αυτήν τη στιγμή έχει πάει στα 16,10 ευρώ και στο σούπερ μάρκετ για τα εμφιαλωμένα ελαιόλαδα. «Το λάδι δεν είναι είδος πολυτελείας» σημείωσε. Υποστήριξε δε ότι κάποιοι αισχροκέρδισαν σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών γιατί η αγορά ελαιόλαδου πέρσι από τους παραγωγούς ήταν στα 5 ευρώ. Εκτίμησε δε ότι και φέτος η παραγωγή θα είναι περιορισμένη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ