Εισβολή στο Καπιτώλιο: Τέσσερις οι νεκροί στα επεισόδια στις ΗΠΑ – 52 οι συλλήψεις

Τραγικές διαστάσεις παίρνουν τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στις ΗΠΑ, καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι νεκροί κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Καπιτώλιο είναι 4. Μία γυναίκα, η οποία πυροβολήθηκε από αστυνομικό ενώ τρία επιπλέον άτομα -δύο ενήλικες γυναίκες κι ένας άνδρας- που είχαν τραυματιστεί, κατέληξαν σε νοσοκομείο.

Οι τρεις νέοι θάνατοι προέκυψαν από ιατρικές επιπλοκές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Ουάσινγκτον, 52 ύποπτοι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για την πολιορκία και την εισβολή στο Καπιτώλιο.Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν μέσα στο Καπιτώλιο αποτελούν ευθεία προσβολή της Δημοκρατίας: έπεσαν δακρυγόνα, τράβηξαν όπλα, έσπασαν τζάμια.Την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες στην Ουάσιγκτον παρατείνει, όπως ανακοίνωσε, η δήμαρχος Muriel Bowser μετά τις σκηνές χάους και τις εικόνες χωρίς προηγούμενο που εκτυλίχτηκαν λόγω της εισβολής των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έχει ισχύ μέχρι την επόμενη ημέρα της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν.Η δήμαρχος δήλωσε ότι οι ταραξίες που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο «προσπάθησαν να διακόψουν τις διαδικασίες του Κογκρέσου σχετικά με την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων».

Σημειώνεται πως στην πόλη υπάρχει ήδη απαγόρευση κυκλοφορίας από την δήμαρχο από τις 18:00 την Τετάρτη (τοπική ώρα) έως τις 06:00 της Πέμπτης.Χωρίς προηγούμενο τα όσα πρωτοφανή καταγράφηκαν στην Ουάσινγκτον, όταν οι υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλλαν στο Καπιτώλιο έπειτα από την κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να πραγματοποιήσει ομιλία την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η επικύρωση της νίκης Μπάιντεν από το Κογκρέσο.«Αυτή την ώρα η Δημοκρατία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μία επίθεση χωρίς προηγούμενο, επίθεση στους εκπροσώπους του έθνους, στους αστυνομικούς στους ανθρώπους και τους υπαλλήλους που υπηρετούν το Καπιτώλιο», τόνισε σε διάγγελμα του ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ να απευθυνθεί στο έθνος για να σταματήσει «το χάος που βλέπουμε».Όπως είπε «οι σκηνές που βλέπουμε δεν αντανακλούν τις αξίες και τις βασικές αρχές της δημοκρατίας της Αμερικής». «Ένας μικρός αριθμός ακραίων έχει προκαλέσει χάος. Τους καλώ να κάνουν πίσω», είπε και πρόσθεσε πως «τα λόγια ενός προέδρου έχουν μεγάλη σημασία»Για αυτό τον λόγο κάλεσε «τον πρόεδρο Τραμπ να βγει στην εθνική τηλεόραση τώρα να πράξει όσα έχει ορκιστεί και να βάλει ένα τέλος σε όλα αυτά που βλέπουμε».

«Είμαι σοκαρισμένος για όσα συμβαίνουν στο έθνος μας», ανέφερε.Αφού κάλεσε λίγο νωρίτερα σε μια εμπρηστική ομιλία τους υποστηρικτές του να κάνουν πορεία προς το Καπιτώλιο για να πιέσουν τους Ρεπουμπλικάνους μέλη του Κογκρέσου να αντιταχθούν στην επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καλεί τώρα τους διαδηλωτές που τον στηρίζουν να αποφύγουν την βία, αφού οι τελευταίοι εισέβαλαν βίαια στο Καπιτώλιο σε μια εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση.

«Στηρίξτε την αστυνομία του Καπιτωλίου και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Είναι στο πλευρό της χώρας μας. Παραμείνετε ειρηνικοί!». «Πρέπει να επαναφέρουμε τον νόμο. Πρέπει να πάτε σπίτι», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ντόναλντ Τραμπ.Υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να φτάσει μέχρι την έδρα της αίθουσας, όπου φώναξε από τα μικρόφωνα «Ο Τραμπ κέρδισε», με τη φωτογραφία να κάνει τον γύρο του κόσμου.Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021 ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του που πανηγύριζαν στην Ουάσιγκτον, ότι δεν θα παραδεχτεί ποτέ την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, κάνοντας λόγο για εκτεταμένη εκλογική νοθεία, μόλις δύο εβδομάδες πριν αναλάβει καθήκοντα στον Λευκό Οίκο ο εκλεγμένος πρόεδρος Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν.

«Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Δεν θα παραδεχτούμε ποτέ», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που χρηματοδοτήθηκε από εκστρατεία στην περιοχή του πάρκου Ellipse, κοντά στον Λευκό Οίκο, κάτω από έναν ουρανό γεμάτο σύννεφα, ισχυριζόμενος χωρίς αποδείξεις ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. «Θα σταματήσουμε την κλοπή», δήλωσε.
Την ώρα που στην Ουάσιγκτον επικρατούσε χάος με τα πρωτοφανή επεισόδια που δημιούργησαν οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ όταν εισέβαλαν στο Καπιτώλιο την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η επικύρωση της νίκης Μπάιντεν από το Κογκρέσο, οι Δημοκρατικοί κέρδιζαν και τη δεύτερη έδρα για τη Γερουσία των ΗΠΑ στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τζόρτζια.

Έτσι, το Δημοκρατικό Κόμμα παίρνει τον έλεγχο της Γερουσίας, ενισχύοντας τις προοπτικές του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη φιλόδοξη νομοθετική ατζέντα του. Ο Δημοκρατικός Τζον Όσοφ συγκεντρώνει το 50,3% και ο Ρεπουμπλικανός Ντέιβιντ Περντιού το 49,7% με καταμετρημένο το 98% των ψήφων που υπολογιζόταν ότι θα κατατεθούν στην πολιτεία αυτή, σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρίας Edison Research. Το προβάδισμα του Όσοφ είναι μεγαλύτερο από εκείνο που απαιτείτο προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη ανακαταμέτρηση και η Edison ανέφερε ότι η διαφορά του από τον αντίπαλό του αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ