Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνιαείναι οι πιο αδύναμες εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προτρέποντας τις χώρες να αποφύγουν τον οικονομικό κατακερματισμό που προκαλείται από τη γεωπολιτική ένταση και να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Το 2023 το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν πιθανότατα θα αυξηθεί λιγότερο από 3%, είπε. Η πρόβλεψη του Ιανουαρίου έκανε λόγο, επίσης, για 2,9%.

Περίπου το 90% των ανεπτυγμένων οικονομιών θα αντιμετωπίσει επιβράδυνση της ανάπτυξης φέτος, καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική επιβαρύνει τη ζήτηση και μειώνει την οικονομική δραστηριότητα σε ΗΠΑ και ευρωζώνη, ανέφερε. Το ΔΝΤ σκοπεύει να δημοσιεύσει πιο λεπτομερή έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές στις 11 Απριλίου, στο πλαίσιο των εαρινών συνεδριάσεων που θα πραγματοποιηθούν μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα.Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ φουντώνει την παγκόσμια κρίση πληθωρισμού και εντείνει την πείνα σε όλο τον κόσμο, σημειώνεται.

«Με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό, μια ισχυρή ανάκαμψη παραμένει άπιαστη», είπε η Γκεοργκίεβα. «Αυτό βλάπτει τις προοπτικές όλων, ειδικά των πιο ευάλωτων ανθρώπων και χωρών».

Ορισμένες αναδυόμενες αγορές παρουσιάζονται ισχυρές, ιδιαίτερα στην Ασία. Ινδία και Κίνα αναμένεται να σηκώσουν το βάρος της μισής παγκόσμιας επέκτασης. Ωστόσο, τα κράτη χαμηλού εισοδήματος πλήττονται από την αποδυνάμωση της ζήτησης για τις εξαγωγές τους, ενώ η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματός τους παραμένει χαμηλότερη απ’ αυτή των αναδυόμενων οικονομιών. Η φτώχεια και η πείνα, που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενδέχεται να ενταθούν, προστίθεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ