Σήμερα στις 18.00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο, μια ιδιαίτερα υψηλή τιμή για τον ίδιο και για τη χώρα που επιφυλάσσεται σε λίγους ξένους ηγέτες και δείχνει να επισφραγίζει το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί και στο αμερικανικό κοινό, αλλά και στην ομογένεια με μια ομιλία που σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο.

Πριν την ομιλία στο Κογκρέσο, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi, ενώ μετά την ομιλία του θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.Οι δηλώσεις on camera ήταν σε εγκάρδιο κλίμα αλλά όπως επισημαίνεται το ενδιαφέρον εστιάζεται σε όσα δεν είπαν οι δύο πλευρές. Από τη μία ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε εκτενώς στον Τζο Μπάιντεν για την τουρκική προκλητικότητα αλλά απέφυγε να κάνει αναφορά στην απόφαση της κυβέρνησης του για την αναβάθμιση των τουρκικών F16.Από την πλευρά του πρόεδρος των ΗΠΑ άκουσε όσα είχε να του πει ο έλληνας πρωθυπουργός για την τουρκική προκλητικότητα αλλά δεν θέλησε να ανοίξει δημοσίως τα χαρτιά του. Ωστόσο και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την εξαιρετικά υψηλού επιπέδου συνεργασίας των δύο χωρών.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά εμφανίζεται πολύ ικανοποιημένη από την πρώτη ημέρα του προγράμματος του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον σημειώνοντας πως το κλίμα στη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν παρά πολύ καλό, καθώς, όπως επισημαίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτά, ενώ τα άκρως θετικά αισθήματα του προς την Ελλάδα καθρεφτίστηκαν τόσο στις συχνές αναφορές του στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα, όσο και στο χρόνο που αφιέρωσε για τις εν λόγω επαφές.Οι ίδιες πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά πως οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ και επισήμαιναν πως η Ελλάδα έχει βαρύνοντα ρόλο να διαδραματίσει στο ζήτημα της υπεράσπισης και της εμπέδωσης της Δημοκρατίας παγκοσμίως, θέμα για το οποίο ο Τζο Μπάιντεν επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον, ήτοι για τη μάχη ανάμεσα στις Δημοκρατίες και τα αυταρχικά καθεστώτα. Επ αυτού, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αφιερώσει μεγάλο μέρος της αποψινής του ομιλίας στο Κογκρέσο, όπως τονίζουν τα ίδια πρόσωπα. Μένει να δούμε αν στο περιεχόμενο αυτής της ομιλίας γίνουν αναφορές και για τα καυτά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας.Κατά τη συζήτηση των δύο ηγετών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στο συνομιλητή του όλες τις λεπτομέρειες, που αφορούν στην εντεινόμενη εσχάτως τουρκική προκλητικότητα και δη τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται να έδειξε στον Αμερικανό πρόεδρο τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας.

«Είναι πλέον σαφές πως άπαντες αντιλαμβάνονται πως ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο» σημείωναν μετά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνοντας πως το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας δεν ετέθη αυτοτελώς αλλά ως μέρος των ζητημάτων ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της πώλησης αμερικανικών μαχητικών F – 16 προς την Τουρκία αρμόδια κυβερνητική πηγή παρέπεμπε στη σημερινή ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού προς το Κογκρέσο, τονίζοντας, πάντως με νόημα πως ορισμένα ζητήματα είναι καλύτερο να μην συζητούνται δημοσίως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ