Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Δεν πρέπει να πετύχει ο Πούτιν στην Ουκρανία – Αναφορά σε Τουρκία, Κυπριακό
Ολοκληρώθηκε η ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Ο πρωθυπουργός, έστειλε πολλαπλά μηνύματα από την έδρα της αμερικανικής δημοκρατίας καθώς αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό του λαού που αγωνίζεται και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να πετύχει ο Πούτιν».
Κάνοντας ένα συγκινητικό παραλληλισμό μεταξύ της Μαριούπολης και του αγώνα των πολιορκημένων του Μεσολογγίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα απερίφραστα στέκεται δίπλα στην Ουκρανία κόντρα στην επιθετικότητα του Πούτιν.Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα και το Κυπριακό.

Αφενός ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν μπορεί να δεχτεί μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο», αφετέρου υπογράμμισε: «Δεν θα ανεχθούμε καμία πράξη που θα παραβιάζει εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις· αυτό θα πρέπει να σταματήσει άμεσα».Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ενεργειακό, κάνοντας μνεία στη σημασία της Αλεξανδρούπολης και τονίζοντας τις επενδύσεις που γίνονται για υγροποιημένο φυσικό αέριο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους γείτονές μας.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός εστίασε στις στενές σχέσεις των δύο χωρών και λαών, ενώ χαρακτήρισε τιμή το γεγονός ότι μιλά στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό την παρουσία δύο γυναικών, της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμαλα Χάρις και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.
Δεν έρχομαι για να αναζητήσω εκτίμηση. Έρχομαι εδώ για να γιορτάσω ένα θαύμα. Που ενώνει τους Έλληνες μαζί με τους Αμερικανούς. Τη Δημοκρατία. Καμία κοινωνία πριν από εκείνη των Ελλήνων δεν τολμούσε να πιστέψει ότι η τάξη και η δημοκρατία ήταν συμβατές.»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ελληνική επανάσταση και τα ιδεώδη του αγώνα κατά της τυραννίας, με στόχο να ζήσει ο ελληνικός λαός ελεύθερος. «Πριν από 200 έτη, το 1822 στην Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο δημιουργήσαμε το δικό μας Σύνταγμα. Μήπως δεν είμασταν αντάξιοι να χαρούμε αυτά τα δικαιώματα; Μήπως είμασταν καταδικασμένοι να ζούμε σε αιώνια σκλαβιά; Ποτέ δεν σταματήσαμε να υπερασπιζόμαστε αυτά τα ιδεώδη στην Ελλάδα. Αν αντικαταστήσετε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δείτε εντυπωσιακές ομοιότητες.

Όπως συμβαίνει σήμερα με τη Μαριούπολη, τότε ήταν για εμάς το Μεσολόγγι. Κάθε φορά που ακούμε το όνομα αυτής της πόλης με ελληνική ρίζα, την Μαριούπολη, εμείς θυμόμαστε το Μεσολόγγι. Όταν εμείς βλέπουμε τον ίδιο πόνο και την ίδια θλίψη μεταξύ των αμυνομένων της Μαριούπολης, εμείς πάντοτε θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα.

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εκ της ιστορίας της από την ελληνική επανάσταση, η Ελλάδα γνωρίζει «τη νίκη που έρχεται από τη μη συνθηκολόγηση» και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που παίζει ο διεθνής παράγοντας και η διαμεσολάβηση για την επίτευξη ειρήνης. «Καταλαβαίνουμε τη δύναμη των συμμάχων στην υπεράσπιση των κοινών μας αρχών. Χωρίς συμμάχους, οι Έλληνες παρά τον ηρωισμό τους δεν θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει την ανεξαρτησία τους για αυτό και αναγνωρίζουμε τη σημασία να διαλέξουμε πλευρά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απευθύνει ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και εν μέσω των εορτασμών για τα 201 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ