Μπάνια με απόσταση
Ο κοροναϊός μπορεί να μην μεταδίδεται στο θαλασσινό νερό, σίγουρα όμως «κολλάει» με τον συνωστισμό που μπορεί να προκληθεί επί παραδείγματι στις ακτές της Αττικής και άλλων πυκνοκατοικημένων περιοχών.

Οταν με το καλό, αρχίσουν να αίρονται οι σχετικές απαγορεύσεις, καλό θα ήταν να μη γεμίσουν οι ακτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη «απόστασης», ενώ θυμίζουμε την προειδοποίηση του καθηγητή λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκου Σύψα, ότι «το καλοκαίρι δεν θα εξαφανιστεί ο κορονοϊός με κάποιο μαγικό τρόπο. Θα είναι εκεί».

Σημειώνοντας πως όλοι πρέπει να μάθουμε να ζούμε από εδώ και πέρα με κανόνες, ο κ. Σύψας εξήγησε ότι «Δεν θα έχουμε λόγου χάρη οργανωμένες παραλίες που θα είναι χιλιάδες κόσμος μέσα, θα είναι πολύ λιγότεροι. Επίσης θα κοιτάμε γύρω μας, θα κρατάμε τις αποστάσεις από τους γύρω μας».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στις οργανωμένες παραλίες οι ξαπλώστρες θα έχουν απόσταση η μία από την άλλη και σε καμία περίπτωση οι λουόμενοι δεν θα είναι «ο ένας πάνω στον άλλον».

Ο ιός «κολλάει» με το συνωστισμό
Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικό στις λοιμώξεις Παύλο Νικολαΐδη «το μπάνιο στο θαλασσινό νερό ή στην πισίνα η οποία χλωριώνεται είναι ασφαλές.

Ούτε έχει βρεθεί, ούτε μπορεί θεωρητικά να ειπωθεί ότι υπάρχει δυνητικός κίνδυνος. Περισσότερο είναι η διαδικασία, όχι το μπάνιο δηλαδή σε οποιοδήποτε μέρος. Οι συνθήκες συγχρωτισμού, για παράδειγμα, αν υπάρχουν 20 ξαπλώστρες σε 10 τετραγωνικά μέτρα, ο κίνδυνος είναι λογικό να αυξάνεται από τον συνωστισμό, όπως ακριβώς δηλαδή αναφέρουμε και από την αρχή της πανδημίας».

Σύμφωνα και με τον Ηλία Μόσιαλο δεν μπορεί να μεταδοθεί ο κοροναϊός στη θάλασσα ή στις πισίνες με χλώριο. Πρόβλημα υπάρχει με τις ξαπλώστρες στην παραλία ενώ ερευνάται αν μπορεί να υπάρχει μετάδοση και από την άμμο, κάτι που μάλλον είναι σπάνιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ