Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας σε εκδήλωση για τα νέα συστήματα και πλοία που ετοιμάζει να ρίξει στις θάλασσες η Τουρκία χαρακτήρισε για άλλη μια φορά «άκυρη» τη συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας-Τουρκίας και «παράλογες» τις θέσεις της Ελλάδας.

«Οι μονόπλευρες απαιτήσεις και πρακτικές της Ελλάδας να φροντίζει μόνο για τα δικά της συμφέροντα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, δηλαδή, η στρατικοποίηση των νησιών, η απαίτηση για 10 μίλια εναέριου χώρου, η απαίτηση το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί, να έχει 40 χιλιάδες τ.χλμ. ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας δεν συνάδει με τη λογική, το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Κανείς δεν μπορεί να φυλακίσει τη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε ότι δεν έχει καμία νομική ισχύ για την Άγκυρα.

«Για εμάς είναι άκυρη η δήθεν συμφωνία μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας, είναι ενάντια στα συμφέροντα των δύο λαών και θα χάσουν οι λαοί και των δύο χωρών. Αυτή η συμφωνία πραγματικά αποτελεί αδικία και για τους δύο λαούς».

Από τα βέλη του Χουλουσί Ακάρ δεν ξέφυγε ούτε η Γαλλία, δηλώνοντας για άλλη μια φορά ότι δεν έχει καμία δουλειά στην ανατ. Μεσόγειο.
Τις προκλητικές της κινήσεις συνεχίζει η Τουρκία με το βλέμμα της στραμμένο στις ελληνικές κινήσεις τις προσεχείς ημέρες που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και την έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Η Άγκυρα κατέθεσε Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ με την οποια απορρίπτει την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία και επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο το Τουρκολυβικό Μνημόνιο.

Η Τουρκία στην Ρηματική Διακοίνωση, την οποί έφερε στη δημοσιότητα το liberal.gr, επιμένει σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία και συνθέτουν την επιχειρηματολογία την οποία επικαλέσθηκε για να εφεύρει κοινά θαλάσσια σύνορα με την Λιβύη: ότι τα νησιά δεν έχουν αποτέλεσμα αποκοπής (cut-off effect) στην προβολή των έναντι ηπειρωτικών ακτών. Δηλαδή τα νησιά όπως η Ρόδος ,η Κάρπαθος η Κάσος και η Κρήτη «εξαφανίζονται» προκειμένου να μην διακοπεί η προβολή των ακτών της Τουρκίας μέχρις ότου συναντήσουν την προβολή των ακτών της Λιβύης.

Επίσης στην Ρηματική Διακοίνωση η Τουρκία επιμένει στην θέση ότι η οριοθέτηση γίνεται μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών δυο χωρών (όπως η Ελλάδα και η Τουρκία) και ότι τα νησιά που βρίσκονται στην «λάθος πλευρά» αυτής της οροθετικής γραμμής, δεν δικαιούνται παρά μόνο χωρικών υδάτων. Επίσης κάνει έμμεση επίκληση της Αρχής της Αναλογικότητας επιμένοντας ότι η οριοθέτηση επηρεάζεται από το μήκος και την κατεύθυνση των ακτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ