Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ομάδες από το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την πρώτη ημέρα που η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως ισλαμικό τέμενος για προσευχή. Το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα.

Οι αλλαγές για την πρώτη προσευχή
Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την Παρασκευή 10 Ιουλίου ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί την 24η Ιουλίου, για πρώτη φορά από το 1934 και το διάταγμα της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ, με το οποίο το βυζαντινό μνημείο είχε μετατραπεί σε μουσείο. Οι αλλαγές εντός της Αγίας Σοφίας θα συζητηθούν την ερχόμενη Τρίτη 14 Ιουλίου στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει υπό τον Ταγίπ Ερντογάν. Αρχαιολόγοι υπέβαλαν ήδη κάποιες προτάσεις στην τουρκική προεδρία, ενώ μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αξιωματούχοι του υπουργείου Πολιτισμού συζήτησαν με τη Γενική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων μελετώντας αλλαγές στο εσωτερικό του μνημείου.Κάποιες από τις προτάσεις που συζητούνται είναι στις 24 Ιουλίου να τοποθετηθεί ένα ειδικό σύστημα φωτισμού στο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, στα σημεία που θα πραγματοποιηθεί προσευχή, το οποίο θα φωτίζει τις χριστιανικές αγιογραφίες εκτός ωρών προσευχής και θα σβήνει την ώρα της προσευχής. Συζητείται ακόμη οι αγιογραφίες να καλύπτονται με κουρτίνες, αν και αυτή η επιλογή δεν φαίνεται επικρατούσα, καθότι δεν θέλουν να παρέμβουν στη δομή του μνημείου. Αναφέρεται ακόμη ότι στα μέρη της Αγίας Σοφίας που θα γίνεται η προσευχή θα στρωθεί ένα χαλί, ενώ για να μην πατούν οι τουρίστες στο χαλί θα διαχωριστεί διάδρομος.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Παρασκευής, η σελίδα του μουσείου της Αγίας Σοφίας στο twitter «κατέβηκε» και στη θέση της άνοιξε μία σελίδα «Αγία Σοφία Τζαμί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ