Ένα ιδιαίτερα κρίσιμο Eurogroup πραγματοποιείται σήμερα με τηλεδιάσκεψη. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται να αποφασίσουν για τον τρόπο χρηματοδότησης των κρατών – μελών της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τον κορονοϊό στην πραγματική οικονομία.

Συμφωνία δεν υπάρχει και όλα τα σενάρια, θεωρητικά τουλάχιστον, είναι στο τραπέζι, αλλά το πιο πιθανό είναι να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, χωρίς ευρωομόλογο. Σύμφωνα με πληροφορίες η λύση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος, όχι πως είναι δεδομένο, είναι η χρηματοδότηση να γίνεται μέσω ESM με χαλαρούς όμως όρους και όχι με όρους μνημονίου.Οι χώρες του Νότου με επικεφαλής την Ιταλία και την Ισπανία επιθυμούν σφόδρα την έκδοση corona bond, ενός ευρωομολόγου το οποίο θα λειτουργήσει ως «φάρμακο» απέναντι στις συνέπειες από τον κορονοϊό στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ωστόσο ο Νότος δεν έχει όπως φαίνεται αρραγές μέτωπο, αφού το Παρίσι φέρεται να μην είναι στον σκληρό πυρήνα του Νότου και φλερτάρει με τις θέσεις του Βερολίνου.

Οι ισχυροί του Βορρά και κυρίως Γερμανία και Ολλανδία δεν θέλουν να ακούσουν ούτε κουβέντα, για έκδοση ευρωομολόγου. Ωστόσο αυτή την φορά είναι μόνοι τους και πολύ δύσκολα θα επιβάλλουν την άποψή τους, στο σύνολό της.

Μέχρι το απόγευμα οι συζητήσεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις θα είναι έντονες προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται μερικώς αισιόδοξος, ότι τελικά θα βρεθεί συμβιβαστική λύση, η οποία ωστόσο είναι πολύ πιθανό να μην στηρίζεται σε έκδοση ευρωομολόγου.Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες η λύση αυτή θα περνά μέσα από τον ESM. Δηλαδή ο Ενιαίος Μηχανισμός Σταθερότητας θα χρηματοδοτήσει τις χώρες που θα το ζητήσουν, σχεδόν το σύνολο δηλαδή των μελών της Ευρωζώνης, με χαμηλό επιτόκιο μακροχρόνια δάνεια (π.χ δέκα χρόνια). Οι χώρες που θα λάβουν το δάνειο θα αναλάβουν κάποιες υποχρεώσεις απέναντι στον ESM.

Εφόσον προκριθεί τελικά η χρήση του εργαλείου της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας με πιο χαλαρούς όρους για τη χρηματοδότηση της κρίσης στην Υγεία, θα συνοδεύεται και από την άντληση μέσω μόχλευσης επιπλέον χρηματοδότησης ύψους έως και 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της απασχόλησης, με δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ προς τα κράτη-μέλη.

Πρόκειται για ένα δίχτυ προστασίας για τις χώρες, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους αξίας 500 δισ. ευρώ όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ενώ αν προστεθούν τα μέτρα της ΕΚΤ και των χωρών ύψους 3% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικό επίπεδο τότε ανέρχονται σε πολύ περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ ως άμεση αντίδραση. «Η Ευρώπη δεν είχε δει ποτέ αυτό το ποσό στήριξης» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ