Τα κατοικίδια ζωάκια, ιδίως οι σκύλοι, είναι ό,τι καλύτερο για να ζούμε υγιεινά, προστατεύοντας έτσι τον εαυτό μας από πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως όσοι έχουν κατοικίδια αναφέρουν:

  • Περισσότερη φυσική δραστηριότητα
  • Καλύτερη διατροφή
  • Πιο υγιή επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα

Τα μεγαλύτερα οφέλη όμως αποκομίζουν όσοι έχουν ως κατοικίδια σκύλους, ανεξαρτήτως της ηλικίας, του φύλου και του μορφωτικού επιπέδου τους.

Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings.

7 βασικά κριτήρια υγείας

Στη σχετική μελέτη οι ερευνητές παρακολούθησαν επί πέντε χρόνια την πορεία της υγείας 1.769 εθελοντών. Κατά την έναρξη της μελέτης οι εθελοντές είχαν ηλικία 25-64 ετών. Το περίπου 42% είχαν κατοικίδια. Το 24,3% είχαν σκύλο και οι υπόλοιποι άλλα ζωάκια.

Οι επιστήμονες βαθμολόγησαν κάθε εθελοντή με βάση τα 7 βασικά κριτήρια υγείας (Life’s Simple 7) που συνιστά η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA). Τα κριτήρια αυτά, τα οποία ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία αλλά όχι μόνο, είναι:

  • Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ)
  • Η διατροφή
  • Η φυσική δραστηριότητα
  • Το κάπνισμα
  • Η αρτηριακή πίεση
  • Τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα
  • Η ολική χοληστερόλη

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες συνέκριναν τη βαθμολογία των εθελοντών με κατοικίδια με εκείνους που δεν είχαν κατοικίδια. Ύστερα συνέκριναν τους ιδιοκτήτες σκύλων με εκείνους που δεν είχαν κατοικίδια.

Πιο δραστήριοι, με καλύτερη διατροφή

Όσοι εθελοντές είχαν κατοικίδια, ανέφεραν έναν πολύ πιο υγιεινό τρόπο ζωής απ’ ό,τι όσοι ζούσαν χωρίς ζωάκια στο σπίτι. Ωστόσο τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής απ’ όλους είχαν οι ιδιοκτήτες σκύλων.

«Η ύπαρξη ενός ζώου στο σπίτι προϋποθέτει χρόνο για τη φροντίδα του. Ειδικά όταν αυτό το ζωάκι είναι ένας σκύλος, ο ιδιοκτήτης θα αφιερώνει πρόσθετο χρόνο για να τον πηγαίνει βόλτα, οπότε θα περπατάει περισσότερο απ’ ό,τι αν ζούσε χωρίς αυτόν», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Francisco Lopez-Jimenez, πρόεδρος του Τομέος Προληπτικής Καρδιολογίας στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. «Επειδή, εξ άλλου, η ορθή φροντίδα των κατοικιδίων είναι απαιτητική, οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να φροντίζουν και τη δική τους φυσική κατάσταση».

Νωρίτερα εφέτος, μία άλλη μελέτη είχε δείξει πως ο μέσος ιδιοκτήτης σκύλου περπατάει κάθε χρόνο 1.400 χιλιόμετρα κάνοντας τον βόλτα. Και προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η συμβίωση με ένα κατοικίδιο ωφελεί σημαντικά την ψυχική υγεία και την συναισθηματική ευεξία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ