Διέκρινα κ. Τσίπρα μια ένταση και εκνευρισμό στην πρωτολογία σας. Μάλλον ο αέρας της Θεσσαλονίκης δεν βοήθησε την ψυχολογική σας διάθεση, ίσως γιατί στο μετρό δεν σας υποδέχθηκαν μουσαμάδες, αλλά πραγματικό εργοτάξιο, ανέφερε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στο πλαίσιο της “Ωρας του Πρωθυπουργού”.

Εξακολουθείτε κ. Τσίπρα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, σε κάθε εμφάνισή σας στη Βουλή, όταν κάνετε αναφορές στην οικονομία να παρουσιάζετε την κατάσταση, όπως την παραδώσατε, ιδιαιτέρως ωραιοποιημένη, για να προσθέσει: Δεν έχετε απαντήσει ακόμα σε ένα ουσιαστικό ερώτημα: αν το πράγματα το Ιούλιο του 2019 πήγαιναν τόσο καλά, γιατί χάσατε με σχεδόν 10 μονάδες. Και αν τα πράγματα πηγαίνουν σήμερα όσο άσχημα τα παρουσιάζετε, γιατί η εικόνα των μετρήσεων που αποτυπώνουν τον δείκτη αισιοδοξίας είναι τελείως διαφορετική από αυτή που παρουσιάζετε; Φοβάμαι, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ότι τα μαθήματα από την προηγούμενη διακυβέρνηση σας και από την ετυμηγορία της κάλπης δεν τα έχετε πάρει ακόμα.

Μάλιστα κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι εμφανίζεται ως υπέρμαχος της μεσαίας τάξης όταν ;-όπως είπε- με τις πολιτικές του τη διέλυσε.

Η αξιοπιστία μιας οικονομίας μετριέται με πολλούς τρόπους. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, δεν χρειάζεται να σας πω πως εκτινάχτηκε μετά τις εκλογές. Υπάρχει και ένα πολύ αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης. Πώς οι αγορές αποτιμούν την πορεία της οικονομίας. Οι αγορές μάς δανείζουν και πρέπει να μας δανείζουν με λογικό επιτόκιο, για να χρηματοδοτούμε ένα μεγάλο χρέος που επί των ημερών σας αυξήθηκε. Βγήκατε με κόστος δανεισμού 3,9%. Η Ελληνική Δημοκρατία σε συνθήκες πανδημίας δανείστηκε με επιτόκιο 1,57%. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σας περί της συνολικής πορείας της οικονομίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια.Υπογράμμισε, ότι το Eurogroup μας συγχαίρει για τη διαχείριση της πανδημίας και συμπλήρωσε: Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το αν η χώρα συστρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Η στήριξη της ΕΕ και η αξιοπιστία που έχει καταφέρει να κερδίσει η Ελλάδα στην Ευρώπη την πιστωνόμαστε σε βάθος χρόνου και αντανακλάται στο γεγονός ότι εξασφαλίσαμε ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Η περιβόητη ύφεση στην οποία αναφέρεστε δεν είναι ύφεση αλλά ανάπτυξη, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: 1% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Το πρώτο τετράμηνο του 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9%. Πόσο ήταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη; 3,6%… 4 φορές μικρότερη συρρίκνωση και εσείς εδώ κ. Τσίπρα μιλάτε για ύφεση ΝΔ.Στα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στο πλαίσιο της “Ωρας του Πρωθυπουργού”..

Θωρακίσαμε αμέσως το σύστημα υγείας με 280 εκατ. ευρώ. Δώσαμε έκτακτο επίδομα, δώρο, αμοιβή σε όλους τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας. Αξιοποιήσαμε δωρεές, κάναμε 4300 προσλήψεις, Διπλασιάσαμε κλίνες εντατικής θεραπείας, ξεπεράσαμε τις 1000. Μας παραδώσατε 565, εσείς που πολυδιαφημίζατε το ΕΣΥ και το δήθεν ενδιαφέρον σας για αυτό, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: 850.000 επιχειρήσεις, 2 εκατ. εργαζόμενοι τέθηκαν συνολικά υπό την προστασία της Πολιτείας. Απαγορεύτηκαν οι απολύσεις και καθιερώθηκε αποζημίωση 800 ευρώ. Το κράτος κάλυψε ασφαλιστικές εισφορές. Νομοθετήσαμε μείωση του ενοικίου, μετατέθηκε η εξόφληση όλων των οφειλών, παρατάθηκαν τα επιδόματα ανεργίας.

Αναφερόμενος στις τράπεζες τόνισε: Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τον τρόπο που θα ανταποκριθούν στο ταμείο εγγυοδοσίας. Πιστεύω ότι από αυτό το πρόγραμμα ένα σημαντικό κεφάλαιο ρευστότητας θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία.Η επιστρεπτέα προκαταβολή την οποία σπεύσατε να απαξιώσετε, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, είναι πρόγραμμα από το οποίο έχουν ωφεληθεί παραπάνω από 50.000 επιχειρήσεις. Θα ενισχυθεί. Κονδύλια που σήμερα επιλέγετε να αγνοείτε δόθηκαν την κατάλληλη στιγμή. Ούτε εμπροσθοβαρώς, ούτε οπισθοβαρώς. Δόθηκαν με το βάρος που απαιτεί η κάθε χρονική στιγμή, ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα και εφεδρείες την επόμενη στιγμή.

Η στήριξη προς επιχειρήσεις δεν έρχεται χωρίς ελέγχους, αλλά με τη συμμόρφωση στους νέους κανόνες, επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Πάνω από 88.000 έλεγχοι το τελευταίο τρίμηνο έχουν γίνει. Ο πρώτος μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και πελάτες. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι αναγκαίες αποστάσεις θα εποπτεύονται αυστηρά. Δείγμα σεβασμού και προστασίας των συνανθρώπων μας που εργάζονται.

Είχα τονίσει από την αρχή ότι το βάρος αυτής της κρίσης πρέπει να το επιμεριστούμε με τρόπο δίκαιο. Η διαδικασία αυτή πρέπει να ειναι ρεαλιστική στη βάση της και δυναμική στην εφαρμογή της. Να αντιστοιχεί με τις συνθήκες της πραγματικής οικονομίας. Αυτό επιχειρεί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση. Εχει ως κεντρική του προτεραιότητα να μη χαθούν πολλές θέσεις εργασίας, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Απάντηση για τις επενδύσεις και ευρωπαϊκά κονδύλια
Ο κορονοϊός μπορεί να ανέκοψε προσωρινά την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν έπληξε όμως τις βάσεις της, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στις επενδύσεις, είπε: Με ρωτήσατε να αναφέρω επενδύσεις επί δικών μας ημερών. θα αναφέρω 4 επενδύσεις που έγιναν μέσα στην πανδημία. Δύο ελληνικές start ups εξαγοράστηκαν για πολύ σημαντικά ποσά, δεκάδες εκατομμύρια. Η προβληματική forthnet εξαγοράστηκε από σημαντικό κεφάλαιο του εξωτερικού. Αυτές οι επενδύσεις έγιναν τους τελευταίους δύο μήνες εντός της πανδημίας, όταν ελάχιστοι έκαναν επενδύσεις.

Μας ασκούσατε κριτική ότι είμαστε απόντες από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ότι δεν ζητούμε μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα , ότι δεν ενδιαφερόμαστε να πάρουμε εγγυήσεις και όχι δάνεια. Και έγινε αυτό που ζητούσαμε. Ήρθε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα 750 δισ. ευρώ το οποίο στηρίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και όχι δανεικά. Όλα αυτά που κατηγορούσατε την κυβέρνηση ότι δεν θα μπορούσε να πετύχει, έγιναν από αυτή την κυβέρνηση. Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμα. Απαιτείται η έγκριση του Συμβουλίου και θα έχουμε δύσκολη διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση το ποσό αυτό δεν θα το σπαταλήσει, θα το επενδύσει για να χρηματοδοτήσει τη μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

Τέσσερις νέες πρωτοβουλίες για τις επιπτώσεις της πανδημίας
Τέσσερις ακόμα νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στο πλαίσιο της “Ωρας του Πρωθυπουργού”.

Η ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ενισχύεται με ακόμα 200 εκατ. και μέχρι τέλη Ιουλίου θα καλύπτει το 60% εργοδοτικών εισφορών και αν χρειαστεί αυτή η επιδότηση θα επεκταθεί και για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
Ερχόμαστε να βοηθήσουμε και ως προς την εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Οι οφειλές Μαρτίου ως Σεπτέμβριο, θα αποπληρωθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου από το 2021.
Έχουμε αποφασίσει να αυξήσουμε τον αριθμό των δόσεων για φόρο εισοδήματος και για ΕΝΦΙΑ. Τα φυσικά πρόσωπα σε 8 μηνιαίες. Ο στόχος είναι να διευκολυνθεί η ρευστότητα των φορολογούμενων.
Όσοι αποπληρώνουν εφάπαξ τις φετινές υποχρεώσεις, θα έχουν άμεση έκπτωση φόρου 2%.
Τσίπρας: «Ρίξατε το καράβι σε ξέρα πριν από την πανδημία»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας πρώτος τον λόγο αναφέρθηκε σε στοιχεία της Eurostat: «H δημοσιοποίηση των στοιχείων δείχνει κάτι μοναδικό. Κάτι το οποίο προφανώς δεν αναδείχθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τα δεκάδες σάιτ, τις δεκάδες εφημερίδες μικρές και μεγάλες, ανύπαρκτες, Μέσα Ενημέρωσης που έχουν μπουκώσει σε κρατικό χρήμα όλο το προηγούμενο διάστημα σε αντίθεση με την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις. Θεωρώ ότι είναι κατόρθωμα αυτό που πετύχατε. Παραλάβατε τον Ιούλιο του 2019 μία οικονομία να τρέχει με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8% , παραλάβατε μία οικονομία που είχε ανορθωθεί από τα συντρίμμια και τα ερείπια δικών σας παλαιότερων επιλογών που μας βύθισαν στα μνημόνια και ενώ κερδίσατε τις εκλογές με την υπόσχεση ότι το 2% και το 2,5% και το 2,8% είναι πολύ χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης, πετύχατε το πρωτοφανές κατόρθωμα: Μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες, μία οικονομία που είχε 12 συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τον Οκτώβρη του 2019 πολύ πριν έρθει ο κορονοϊός, πολύ πριν έρθει η πανδημία να τη βυθίσετε στην ύφεση. Εσείς που είχατε υποσχεθεί ανάπτυξη. Κι αυτό δεν είναι επίτευγμα του κορονοϊού αλλά δικό σας και του κυρίου Σταϊκούρα , όλων των ίδιων ανθρώπων που τα προηγούμενα χρόνια γνωρίζανε πώς να βυθίσουν μία οικονομία στην ύφεση. Το τέταρτο τρίμηνο η Ελλάδα είχε τη χειρότερη επίδοση με ύφεση -0,7% στην Ευρωζώνη.

«Ρίξατε πολύ πριν έρθει ο κορονοϊός το καράβι σε ξέρα. Η αποτυχία σας στην οικονομία που είναι καθολική προηγείται του κορονοϊού. Μετά βεβαίως ήρθε η πανδημία», συμπλήρωσε και τόνισε: «Και επειδή δεν είμαστε μίζεροι και δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση στηρίξαμε την προσπάθεια και λέμε ότι ορθώς συντονίστηκε σχετικά έγκαιρα η χώρα με τις οδηγίες της παγκόσμιας υγειονομικής κοινότητας».Γιατί τα κάνατε θάλασσα τόσο γρήγορα στην οικονομία παρά τα όσα τάζατε προεκλογικά; Πρώτον, και κύριο, γιατί δεν θελήσατε να αξιοποιήσετε την αξιοπιστία της χώρας που κερδίσαμε εμείς, προκειμένου να χαμηλώσετε τα πλεονάσματα για να δείξετε ότι τελικά το καταφέρατε εσείς το 2021 και βέβαια ακυρώνοντας μια σειρά ελαφρύνσεων. Τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο που είχαμε αφήσει εμείς, προτιμήστε αντί να αναπτύξετε φιλοαναπτυξιακές πολιτικές προτιμήσατε να χαμηλώσετε τη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων. Δική σας επιλογή να περικόψετε το Δημόσιο πρόγραμμα επενδύσεων και να παγώσατε όλα τα μεγάλα έργα υποδομής με εξασφαλισμένους πόρους και συγκεκριμένα σχεδιαγράμματα. Και τα πήγατε δυόμισι χρόνια πίσω για να δείξετε ότι είναι δικά σας. Και ταυτόχρονα αφήσατε ανεξέλεγκτες τις τράπεζες να δανείζουν μόνον όσους δεν έχουν ανάγκη να δανειστούν.

Πού είναι τα 24 δισ. που λέτε ότι ρίξατε στην πραγματική οικονομία για να στηρίξετε τη χώρα από τις επιπτώσεις της πανδημίας;

Εμείς αφήσαμε 37 δισ. στα δημόσια Ταμεία. Αφού για το 2020 υπάρχει η ρήτρα διαφυγής γιατί δεν αξιοποιείτε εμπροσθοβαρώς τα ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξετε την επιχειρηματικότητα πριν μπουν τα λουκέτα και στηρίζετε την αναστολή της εργασίας αντί για την ίδια την εργασία; Εκτίμησε ακόμα πως «από Σεπτέμβρη θα αρχίσει το μαύρο κλάμα χιλιάδων εργαζομένων που οι επιχειρηματίες δεν θα μπορούν να τους κρατάνε και θα τους απολύουν».Προτείνουμε εισόδημα έκτακτης ανάγκης
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης «ατολμη και ανεπαρκή» και πρόσθεσε ότι «εμείς βλέπουμε την ανάγκη να φτιαχτεί ένα δίχτυ προστασίας για όσους έχουν χτυπηθεί βαριά από τη κρίση. Και προτείνουμε το ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ως μόνη λύση ώστε να προστατευτεί μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας που δεν θα βρουν δουλειά ή δεν θα έχουν εισόδημα.

Καλύπτει 1.900.000 νοικοκυριά στα οποία συμμετέχουν άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι (εργαζόμενοι με μπλοκάκι, με εργόσημο και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), εποχικοί εργαζόμενοι, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, αγρότες γεωργοί κτηνοτρόφοι, πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δημιουργοί, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού, ΑΜΕΑ και άλλες ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας. Όλοι αυτοί που παραμένουν αόρατοι για την κυβέρνηση».

Αντίστοιχες πολιτικές αρχίζουν να εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, στην Ιταλία και την Ισπανία και προτείνεται να θεσμοθετηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ