Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη: Με την συμμετοχή του πρωθυπουργού της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ξεκινούν οι εργασίες της Διάσκεψης.
Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη: Η Διάσκεψη αναμένεται να ζητήσει κατάπαυση των εχθροπραξιών, σταμάτημα της αποστολής όπλων και θα στέλνει ειδικό μήνυμα για τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με το Spiegel, οι δύο ισχυροί άνδρες της Λιβύης, θα εμπλακούν στις εργασίες μόνο εφόσον οι υπόλοιποι έχουν συμφωνήσει στο κοινό ανακοινωθέν. Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά την διάρκεια των συνομιλιών, θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους. Αρχικά, οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρόκειτο να λάβουν μέρος, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες.

Οι εργασίες ξεκινούν με την καθιερωμένη “οικογενειακή φωτογραφία” Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Καγκελαρίας, η καγκελάριος Μέρκελ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στις 14:15 θα καλωσορίσει όλους τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη, η οποία θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου. Στην Διάσκεψη λαμβάνουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Ζωντανή εικόνα από την Καγκελαρία
Τι αναφέρει το προσχέδιο
Η Διάσκεψη θα ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός, τήρηση του εμπάργκο που αφορά την αποστολή όπλων και στρατιωτών και η έναρξη μιας διαδικασίας για την επίτευξη πολιτικής λύσης. Στο κείμενο γίνεται επίσης αναφορά σε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας. Το κείμενο είναι αποτέλεσμα πέντε προπαρασκευαστικών συναντήσεων στο Βερολίνο με εκπροσώπους κρατών και οργανώσεων που έχουν προσκληθεί.

Η Διάσκεψη αναμένεται να καλέσει όλες τις πλευρές να απέχουν από εχθροπραξίες κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το προσχέδιο. Επίσης η κρατική εταιρεία πετρελαίου NOC που εδρεύει στην Τρίπολη αναγνωρίζεται ως η μόνη νόμιμη οντότητα που επιτρέπεται να πωλεί λιβυκό πετρέλαιο, σύμφωνα με το προσχέδιο. Το αίτημα αυτό γίνεται αφότου δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ απέκλεισαν τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ